Rozhodli jste se s příchodem nového roku odlehčit svůj jídelníček zdravými recepty?
Nejjednodušší způsob, jak mít zdravou svačinku vždy po ruce (nebo v kabelce) je připravit si již naporcované jídlo. V tomto případě muffiny. Máte přesný přehled o tom, kolik jste toho snědli, a nemusíte lovit krabičku s jídlem z útrob tašky. Stačí si do pytlíku zabalit několik muffinů v papírovém košíčku, a s konzumací ani porcováním si nemusíte dělat hlavu.
Recept je bezlepkový, a pokud použijete náhražku cukru, pak bude i low carb. Při výběru náhražky cukru je nejvhodnější granulát s obsahem stévie, případně low carb sirupy. Vybírejte dle svých preferencí a podle toho, co vám chutná. Teď už ale k samotné přípravě.
Low carb muffiny
Ingredience / 12 muffinů
Cca. nutriční údaje na jeden muffin (za použití náhražky cukru): 85 kalorií, 5 g tuku, 5 g sacharidů, 5 g bílkovin
400 g cizrny z plechovky
1/3 hrnku mandlového mléka nebo vody
4 vejce
2 polévkové lžíce kokosového oleje
1/2 hrnku holandského kakaa
1 lžička prášku do pečiva
½ hrnku třtinového cukru (pro low carb použijte náhražku cukru nebo granulát s obsahem stévie)
Kousky nasekané čokolády 70%
Volitelné: sušené brusinky, nasekané oříšky
Postup
1 Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2 Cizrnu sceďte a propláchněte. Vsypejte do mixéru, přilijte mandlové mléko (nebo vodu) a rozmixujte do velmi hladké konzistence. Cizrnové pyré pak vylijte do mísy kuchyňského robotu a za stálého míchání (balónovou metlou) přidávejte vejce, jedno po druhém, a vždy důkladně promíchejte, než budete přidávat další. Přidejte kokosový olej, kakaový prášek, prášek do pečiva a cukr/sladidlo – a míchejte do hladka.
3 Pokud chcete své muffiny ozvláštnit nasekanými oříšky nebo kousky čokolády, je teď ta pravá chvíle. Míchací nástavec odložte stranou a čokoládu (oříšky či sušené ovoce) již vmíchejte ručně pomocí vařečky.
4 Hotové těsto nalijte formiček na muffiny (nebo košíčků) a pečte 25 minut (nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté).
5 Po upečení vyjměte plech s muffiny z trouby a nechejte důkladně vychladnout. Bezlepkové pečivo je za tepla drolivé a lepivé. Jakmile vychladne, je jeho konzistence vláčná, jemná a velice chutná.
Zdroj: názor autora