Ať už si ji dáte k obědu nebo k večeři, lahodná polévka s kurkumou a čočkou je pro tělo dobrá kdykoli. Pomáhá totiž detoxikovat škodlivinami zaplavené tělo. A my máme recept.
Pokud chcete pro své tělo udělat něco dobrého, nemusíte trávit dlouhé hodiny ve fitku (i když pravidelný pohyb je samozřejmě velmi zdravý a důležitý!), jde to i snadněji s touto čočkovou polévkou s kurkumou. Nejen, že báječně chutná a zasytí vás na dlouho, ale také podpoří svými živinami trávení a játra (1). Vyzkoušejte vydatnou polévku třeba hned – zde je recept (2):
Detoxikujte organismus polévkou s kurkumou
Ingredience na 4 porce
100 g čočky (zelené nebo hnědé)
100 g červené čočky
2 sladké brambory
1 cibule
1 stroužek česneku
120 g řapíkatého celeru
2 lžíce kurkuma
1 lžička zázvoru, mletého
900 ml zeleninového vývaru
250 ml vody
230 ml mandlového mléka
60 g špenátu
1 lžička citronové šťávy
1 lžíce oleje
2 lžičky tymiánu (sušeného)
1 lžička kmínu
1 lžička soli
1 lžička pepře
trochu petrželky
Postup
1 Cibuli, česnek a batáty oloupeme a nakrájíme nadrobno. Celer očistíme, zbavíme nití a nakrájíme na malé kostičky. Špenát omyjeme a scedíme. Petrželku opláchneme, osušíme a nasekáme nahrubo.
2 Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli, česnek, celer a batáty do měkka. Dochutíme solí, pepřem a tymiánem a 2–3 minuty dusíme.
3 Do hrnce přidáme čočku, kurkumu, zázvor a kmín a restujeme další 1–2 minuty. Poté zalijeme vývarem a vodou a přivedeme obsah hrnce k varu. Přikryjeme a necháme polévku dusit asi 30 minut.
4 Sundáme polévku ze sporáku. Vmícháme mandlové mléko, špenát, petrželku a citronovou šťávu. Vše opět dochutíme solí a pepřem.
5 Jakmile špenát zavadne, rozdělíme polévku rovnoměrně na talíře a podáváme krásně teplou. Pokud chcete, můžete servírovat s opečeným toastem nebo čerstvým salátem.
Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/, (2) www.freundin.de/kochen-und-diaet-detox-rezept-fuer-kurkuma-linsensuppe