Že kdo jí jedno jablko denně, ten nepotřebuje doktora? Asi ano, ale totéž platí i o šálku borůvek. Teď se navíc ukázalo, že jejich pravidelná konzumace značně urychluje spalování tuků, a to až o 40 procent. Toho by byl hřích nevyužít!
Borůvky nejenže dobře chutnají, chlubí se i hodně výživným nutričním profilem. Pravdou je, že tyto malé bobulky patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem živin. Chcete si podstatně vylepšit zdraví i postavu? Pak je po svém talíři nechte rozkutálet ještě dnes!
Fialový multivitamin se sladkou chutí
Jeden šálek borůvek obsahuje takřka čtyři gramy vlákniny, 16 procent denního doporučeného přijmu vitaminu C, 24 procentní dávku vitaminu K a 22 procentní denní dávku manganu (1). A tohle všechno je „zabaleno“ pouze v 80 kaloriích. Ve stejném množství naleznete také spoustu antioxidantů, vápníku, železa, fosforu, zinku, hořčíku a draslíku. A to by v tom přece byl čert, aby se taková výživná nálož někde neprojevila! Kde a jak?
Bič na volné radikály, cholesterol i vysoký tlak
O zmíněných plodech je ve vědecké profesi známo, že neutralizují volné radikály a snižují oxidační poškození DNA buněk (2), regulují škodlivý cholesterol (3) a normalizují krevní tlak (4). Prokazatelně tedy omezují riziko srdečních chorob (5), přičemž příznivě ovlivňují činnost mozku (6), léčí infekce (7) a podporují regeneraci, a to nejen po cvičení (8). Mají ale i další pozitivum, které ocení každý dietář.
Sbohem, tukové zásoby!
Studie zveřejněná v magazínu Nutrients (9) odhalila, že každodenní konzumace 25 gramů mrazem sušených borůvek, což je ekvivalent jednoho šálku těch čerstvých, může podstatně zlepšit sportovní výkon a podstatně urychlit spalování kalorií během sportu. Je to zásluha antioxidantů zvaných antokyany, které zvyšují oxidaci tuků. Míra této zeštíhlující oxidace se třeba po 30 minutách jízdy na kole zvyšuje až o 43 procent. Stačí si před cvičením dát hrst téhle chuťovky a tuky se spalují jedna báseň!
Zdroje: (1) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171711/nutrients, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17602170/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820045/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20660279/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23319811/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19057194/, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29038797/, (8) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583121/, (9) www.mdpi.com/2072-6643/15/6/1339