Vytvoření jablečného koláče, který potěší i fitness nadšence, a navíc se bude hodit i do podzimního období, nemusí být vůbec složité. Tento recept obsahuje plnohodnotné a výživné ingredience a zároveň zachovává klasickou chuť jablečného koláče. Jak si ho připravit doma?
Jablečný koláč
6 hrnku oloupaných jablek nakrájených na tenké plátky (například Granny Smith nebo Honeycrisp).
1/4 hrnku javorového sirupu nebo medu
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 lžičky soli
1/2 hrníčku ovesných vloček
1/2 hrníčku mandlové mouky
1/4 hrníčku kokosového oleje, rozpuštěného
1/4 hrníčku javorového sirupu nebo medu
1/2 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky soli
Postup
1 Předehřejte troubu na 175 °C. Ve velké míse smíchejte nakrájená jablka, citronovou šťávu, javorový sirup nebo med, mletou skořici, mletý muškátový oříšek a sůl. Promíchejte, až se jablka ve směsi dobře obalí.
2 V kuchyňském robotu smíchejte ovesné vločky, mandlovou mouku, rozpuštěný kokosový olej, javorový sirup nebo med, mletou skořici a sůl. Mixujte, dokud se směs nespojí a nevytvoří drobivé těsto.
3 Vezměte koláčovou formu a lehce ji vymažte malým množstvím kokosového oleje. Na dno koláčové misky a na její stěny natlačte asi 2/3 směsi ovesných vloček a mandlí, abyste vytvořili krustu. Na krustu rovnoměrně nalijte připravenou jablečnou náplň.
4 Zbylou ovesnou a mandlovou směsí posypejte jablka drobenkou. Koláčovou mísu vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut nebo dokud jablka nezměknou a krusta nezíská zlatohnědou barvu.
5 Koláč vyjměte z trouby a před krájením jej nechte alespoň 15–20 minut vychladnout. Podávejte ho teplý nebo při pokojové teplotě. V případě potřeby můžete přidat kopeček řeckého jogurtu nebo kopeček vanilkové proteinové zmrzliny pro zvýšení obsahu bílkovin.
Zdroj: https://thehintofrosemary.com/healthy-apple-crisp/