Máslová dýně je ne příliš používanou sestrou té klasické oranžové s názvem hokaido. A je to velká škoda. Protože ta máslová nabízí nepřeberné množství použití.
Máslová dýně Butternut má krásný tvar – na jedné straně je užší a směrem dolů se rozšiřuje do bambule. Dosahuje od jemně našedlých po zářivě oranžové odstíny. Uvnitř plodu naleznete sytě oranžovou, velmi chutnou dužinu. Hodí se do polévek, k pečení i do kompotů. Ať zvolíte úpravu v troubě nebo na pánvi, neprohloupíte. Je to rychlá a chutná příloha k masu nebo lehká, zdravá a dietní večeře.
Ingredience:
- 1 máslová dýně
- 100 g dušené šunky Clever
- 100 g žampionů
- 70 g cukety
- 50 g čedaru
- 1 jarní cibulka
- 1 lžíce olivového oleje Billa Bio
- 1 lžíce ghí
- Zelená petrželka dle chuti
- Sůl a pepř
Postup přípravy:
- Nejprve si rozkrojíme dýni, pomocí lžíce vydlabeme semínka a dáme ji na plech vyložený pečicím papírem. Poté potřeme olivovým olejem a pečeme při 200 stupních 50 minut.
- Mezitím si nakrájíme žampiony i šunku a orestujeme vše na ghí. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, a nakonec jarní cibulku. Vše restujeme 5 minut.
- Dýni po upečení pomocí lžíce vydlabeme tak, aby nám zůstal cca 0,5 – 1 cm okraj. Upečenou dýni smícháme s připravenou žampionovou směsí a důkladně osolíme i opepříme.
- Nakonec dýni osolíme, naplníme připravenou směsí a posypeme nastrouhaným čedarem. Pečeme posledních 5 minut. Před podáváním posypeme nasekanou zelenou petrželkou. Dobrou chuť.
Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/Dýně, názor autora