Low Carb vaječné muffiny plné bílkovin a zeleniny

Připravte si s námi chutné, jednoduché a výživné vaječné muffiny. Jsou plné bílkovin a zcela bez mouky.

Upečte si je zkraje týdne jako rychlou, a přesto sytou snídani, nebo si je s sebou přibalte na cesty.

Co budete potřebovat

Ingredience na vaječné muffiny jsou super jednoduché (a v tom je právě to kouzlo!).

Vejce a bílky – hlavní hvězda tohoto receptu, samozřejmě. V tomto receptu jsou použita celá vejce + bílky (tedy 6 vajec a 6 bílků, pro nižší obsah tuků), avšak můžete použít 12 celých vajec, pokud chcete!

Sýr feta – sýr je volitelný, fetu však doporučujeme pro její krémovost (nahradit však můžete balkánským sýrem nebo klidně i cheddarem)

Zelenina – recept kombinuje restovanou papriku, cibuli, žampiony a brokolici. Pokud máte málo času, nemusíte zeleninu nutně restovat, avšak restovaná dodá větší šmrnc!

Petržel – čerstvé bylinky vše pozvednou na vyšší úroveň, proto vřele doporučujeme přidat do těsta čerstvou petrželku, pokud ji máte! Případně bazalku či oregano.

Low Carb vaječné muffiny plné bílkovin a zeleniny

Ingredience

6 velkých vajec

6 bílků

1/2 lžičky mořské soli

1/2 lžičky mletého pepře

1 lžička olivového oleje

1/2 oranžové nebo červené papriky, nakrájené

1 cibule, případně šalotka, nakrájená

1 hrnek brokolice nakrájené na malé kousky

1 hrnek žampionů, nakrájených na plátky

1/3 hrnku rozdrobené fety

2 polévkové lžíce čerstvé petrželky

Olej nebo sprej na vymazání formy

Postup

1 Předehřejte troubu na 190 °C. Formu na muffiny s dvanácti jamkami nastříkejte sprejem na pečení nebo vyložte silikonovými formičkami na pečení. Silikonové zapékací košíčky pro jistotu rovněž postříkejte sprejem.

2 Vejce a bílky dejte do velké mísy a šlehejte, dokud se nespojí. Dochuťte solí a pepřem.

3 Mezitím rozehřejte pánev na středním plameni s 1 lžičkou oleje. Přidejte nakrájenou zeleninu (papriku, cibuli, brokolici a houby) a vařte asi 5–6 minut, dokud zelenina nezměkne a cibulka se nerozvoní. Nechte chvíli vychladnout.

4 Do mísy s rozšlehanými vejci přidejte restovanou zeleninu. Přidejte rozdrobenou fetu a petržel a dobře promíchejte.

5 Vaječnou směs nalijte rovnoměrně do košíčků na muffiny.

6 Pečte 17–20 minut, dokud vaječná směs neztuhne. Po upečení nechejte chvíli vychladnout a můžete rovnou ochutnávat.

Tipy

Skladování: Pokud připravujete vaječné muffiny předem, uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici. Až dostanete hlad, můžete si muffiny vychutnat studené, nebo je vložit do mikrovlnné trouby na 30–60 sekund, aby se ohřály.

Pokud se vám nezamlouvá kombinace zeleniny použitá v receptu, můžete samozřejmě improvizovat. Přidejte trochu nastrouhané cukety, kousky krájené šunky, nebo nakrájená rajčátka s mozzarellou a oregánem, případně ozvláštněte lístky špenátu a parmazánem.

Fantazii a chutím se meze nekladou!

Nutriční hodnoty

Porce: 2 muffiny

Kalorie: 145 kcal| Sacharidy: 6g | Bílkoviny: 13g | Tuky: 8g 

Zdroj: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

25min
(35 hlasů)

Domácí granola

30min
(2 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

30min
(19 hlasů)
Více tipů
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat