Oves a ovesné vločky mají mnoho zdravotních výhod, od hubnutí až po nízkou hladinu cukru v krvi. Užijte si jejich benefity a připravte si lahodné košíčky.
Oves patří mezi nejzdravější obiloviny na zemi. Jsou celozrnné bez lepku a jsou skvělým zdrojem důležitých vitaminů, minerálů, vlákniny a antioxidantů.
Zdravotní pozitiva ovesných vloček
Celozrnné ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu, vitaminy skupiny B a minerály fosfor, hořčík a zinek. Přidáním více celozrnných potravin do své stravy vám může pomoci déle žít. Jakmile začnete jíst pravidelně ovesné vločky, s větší pravděpodobností povedete obecně zdravější život.
A co víc, konzumenti ovesných vloček mívají nižší index tělesné hmotnosti a užší pas – obojí vede k lepšímu zdraví. Důvod, proč milovníci ovesných vloček mohou konzumovat více živin, je částečně ten, že oves je zdrojem celých zrn. Ovesné vločky jíme většinou v kombinaci s mlékem a ovocem, což pravděpodobně pomáhá také získat více vitaminů.
Výhra pro zdraví
A jackpot nakonec: ovesné vločky pomáhají snižovat vysoký cholesterol. Obsahují rozpustnou vlákninu zvanou beta-glukan, která nejen že příznivě mění váš cholesterolový profil, ale má také antioxidanty, které chrání cévy před špatným cholesterolem.
Recept na lahodné košíčky z ovesných vloček
Ingredience na 12 kusů
80 g dužnatých ovesných vloček
60 g ovesných vloček s jemnými květy
40 g konopných semínek
40 g ovesných otrub
2 banány
2 lžičky citronové šťávy
2 lžíce agávového sirupu
420 g jogurtu
Čerstvé jahody na ozdobu
Příprava
1. Plech na muffiny vymažte tukem.
2. Konopná semínka opražte na suché pánvi a nechte opět vychladnout. V hmoždíři rozdrťte nahrubo a smíchejte s ovesnými otrubami a ovesnými vločkami.
3. Banán rozmixujte a vmíchejte do směsi ovesných vloček spolu s citronovou šťávou a agávovým sirupem a dobře promíchejte. V případě potřeby přidejte pár kapek vody nebo trochu více vloček s jemnými květy.
4. Nechte asi 10 minut nabobtnat, poté vložte přímo do prohlubní na muffiny na plechu a navlhčenou lžící do nich vytvořte dolíčky.
5. Troubu předehřejte na 180 °C horní a spodní ohřev. Ovesné muffiny v něm pečte 12–15 minut dozlatova. Nechte mírně vychladnout a opatrně vyjměte.
6. Nechte zcela vychladnout. Těsně před podáváním naplňte misky jogurtem a ozdobte čerstvým ovocem.
Zdroj: názory autora