Grilovaná zelenina je nezbytnou součástí letních grilovaček. Nejen jako příloha k masu, ale i samostatně podávaná uspokojí nejeden mlsný jazýček. Co říkáte na grilovaný lilek? Zkuste grilovat s tímto neobvyklým kamarádem.
Ale co takhle to zkusit s lilkem? I pokud snad nejste fanoušci lilku, v grilované podobě jej prostě musíte vyzkoušet! Grilovaný lilek má křehkou texturu s kouřovou chutí, které se zkrátka nebudete moci nabažit.
Spárujte jej s rozdrobenou fetou, petrželkou a domácím tahini dresinkem, a už jej nebudete chtít jíst jinak!
Hodí se jako skvělá příloha ke každému masu, a vaši grilovací sešlost pozvedne na další level!
Grilovaný lilek s fetou a tahini dresinkem
Ingredience na 4 porce
2 velké lilky, nakrájené na 6–10mm kolečka
extra panenský olivový olej
1 lžička sušeného oregána
1/4 lžičky drcené červené papriky (vločky)
Sůl, čerstvě mletý černý pepř
100 g rozdrobené fety
2 polévkové lžíce čerstvě nasekané petrželky
Šťáva z 1/2 citronu
Na tahini dresink:
1/3 hrnku tahini
Šťáva z 1 citronu
2 polévkové lžíce vody
1 stroužek česneku, sůl
Postup
1 Rozpalte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu.
2 Lilek nakrájejte na kolečka o tloušťce cca 6–10 mm. Do malé misky nalijte olej, přidejte oregano a vločky červené papriky. Olejovou směsí pak potřete celé lilky, dochuťte solí a pepřem.
3 Lilek grilujte, dokud nezměkne, asi 3 minuty z každé strany.
4 Hotový grilovaný lilek posypejte rozdrobenou fetou, nasekanou petrželkou a poté pokapejte vymačkanou citronovou šťávou.
5 Připravte si tahini dresink: Ve střední misce smíchejte tahini, citronovou šťávu, vodu a česnek. Dochuťte solí. Pokud je zálivka příliš hustá, přidejte více vody, po lžících, až do požadované konzistence.
6 Lilek podávejte teplý přelitý tahini dresinkem.
Tipy
Lilek se griluje poměrně rychle, pokud jej na grilu necháte příliš dlouho, bude měkčí, než chcete. Plátky o tloušťce asi 6–10 mm se dokonale ugrilují zhruba za 6 minut!
Abyste zabránili přilepení ke grilu, nezapomeňte grilovací rošty potřít olejem s vysokým kouřovým bodem a grilujte až na dostatečně rozehřátém grilu.
Na grilovaném lilku si skvěle pochutnáte s grilovanou vepřovou panenkou. Nebo přidejte několik plátků grilovaného lilku do svého oblíbeného burgeru.
Fantazii se meze nekladou!
Zdroje: názor autora, www.delish.com/cooking/recipe-ideas