Všechno domácí chutná vždy nejlépe, proto se nebojte připravit si doma i grilovací omáčky. S následujícími recepty si je připravíte velmi jednoduše.
Co nesmí při grilování kromě masa chybět? Správně – grilovací omáčky! S následující klasikou nemůžete šlápnout vedle. A neuvěříte, jak jednoduše si uděláte domácí kečup nebo barbecue omáčku sami doma. Navíc přesně víte, jaké suroviny používáte.
Kromě toho máte většinu přísad, které na výrobu omáček potřebujete, určitě doma. Takže zbývá jediná starost – grilování si pořádně vychutnat!
Domácí kečup
Suroviny
3 kg rajčat
2 stroužky česneku
1 cibule
50 ml oleje
60 g hnědého cukru
150 ml vinného octa
2 lžičky chilli
Sůl, pepř
Postup
1 Omyjte rajčata, rozpulte je, odstraňte stonky a ostrým nožem je nakrájejte na kousky. Oloupejte česnek a cibuli a nakrájejte na co nejmenší kousky. Rozehřejte olej, osmahněte nejdříve cibuli a potom přidejte česnek.
2 Jakmile cibule zesklovatí, přidejte na kousky nakrájená rajčata a nechte na mírném ohni asi 15 minut provařit.
3 Propasírujte rajčata přes sítko do jiného hrnce. Přiveďte k varu, přidejte cukr, ocet a chilli. Dalších 15 minut povařte, dokud nezhoustne.
4 Nakonec přidejte podle chuti sůl a pepř. Skladujte nejlépe v zavařovacích sklenicích v lednici.
Barbecue omáčka
Suroviny
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce slunečnicového oleje
50 g rajčatového protlaku
500 ml pasírovaných rajčat
350 g povidel
150 g jablečného octa
1 lžička kajenského pepře
2 lžíce hořčice
20 ml worcesteru
1 lžička římského kmínu
Sůl
Postup
1 Oloupejte česnek a cibuli. Obojí co nejjemněji nasekejte nebo česnek propasírujte. Olej dejte do hrnce, rozehřejte a poduste cibuli asi 2 minuty. Potom přidejte na minutu česnek. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte rajčatový protlak a krátce orestujte. Zalijte propasírovanými rajčaty a celé vařte asi 5 minut.
2 Propasírujte omáčku přes sítko do druhého hrnce. Přidejte povidla a jablečný ocet a okořeňte kajenským pepřem, hořčicí, worcesterem a kmínem. Omáčku vařte, dokud nezhoustne. Nakonec přidejte sůl podle chuti.
Ovocná medovo-hořčicová omáčka
Suroviny
1 větvička tymiánu
1 snítka rozmarýnu
1 stroužek česneku
100 ml hrubozrnné hořčice
50 ml medu
3 lžíce olivového oleje
2 lžičky pomerančové šťávy
1 lžíce bílého balsamica
Sůl, pepř
Postup
1 Omyjte tymián a rozmarýn a oklepejte. Odstraňte stonky a listy nasekejte najemno. Česnek oloupejte.
2 Smíchejte hořčici s medem a slunečnicovým olejem a přidejte nasekaný tymián a rozmarýn. Přidejte prolisovaný česnek a vymačkejte šťávu z kousku pomeranče.
3 Přilijte balsamico, důkladně promíchejte a podle chuti dochuťte solí a pepřem.
Dobrou chuť!
Zdroj: názor autora