Rychlý a velmi jednoduchý mugcake k snídani

Mugcake spojuje dvě anglická slova: mug (hrnek) a cake (dort). Je to tedy něco jako dortík z hrnečku.  V zásadě nalijete těsto do vymazaného hrnečku, na chvíli ho strčíte do mikrovlnky a voilá, máte hotovo! Je to super rychlá snídaně, svačina nebo taky dezert…

Mugcake, někdy také nazývaný hrnkový koláč, je rychle připravovaný dezert, který se peče přímo v mikrovlnné troubě v hrníčku. Tento typ dezertu se stal populárním díky své jednoduchosti, rychlosti přípravy a všestrannosti. Je ideální volbou pro ty, kteří se chtějí rychle odměnit sladkostí, aniž by museli trávit hodiny v kuchyni nebo se uchylovat k pečení tradičních koláčů.

Základní recept na mugcake obvykle zahrnuje několik běžných ingrediencí, které najdete v každé domácnosti.

Mugcake

Ingredience na jednu porci

2 lžíce mouky (rýžová, pohanková, špaldová, ovesná apod.)

1 lžička třtin. cukru nebo medu

2 lžíce mléka

1 lžíce kokosového oleje

špetka kypřicího prášku

1 vejce

Postup

1 Nejdříve smíchejte suché ingredience, a poté vmíchejte tekuté. Vše důkladně promíchejte, aby vám vzniklo hladké těsto.

2 Hrnečky vymažte tukem (např. kokosovým olejem) a naplňte těstem do poloviny. Vybírejte tedy vhodnou velikost hrnečku, aby vám množství těsta nepřesáhlo více než polovinu objemu (je totiž potřeba počítat s tím, že dortík nabude)

3 Hrneček pak vložte do mikrovlnky na 90 vteřin nebo do trouby předehřáté na 180 °C na 20 minut.

Další varianty

Do základního těsta můžete přidávat cokoli, co máte rádi: kakao, perníkové koření, oříšky, kousky čokolády, případně ovesné vločky, sušené ovoce apod. Případně můžete vyzkoušet také slanou verzi s grilovacím kořením a kousky chedaru vmíchanými do těsta.

Po upečení

Dortík po upečení můžete vyklepnout na talířek a polít rozpuštěnou čokoládou, či citronovou polevou, nebo jíst přímo z hrnečku ozdobený trochou řeckého jogurtu a lyofilizovaným ovocem.

Varianta pro vegany

V základním receptu nahraďte vejce polovinou rozmačkaného banánu a klasické mléko mlékem rostlinným (mandlové, ovesné apod.)

Pro fitness verzi nahraďte mouku ovesnými vločkami a pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou mouku (rýžová, pohanková, jáhlová, čiroková apod.) a přidejte malou lžičku psyllia pro větší pružnost těsta, aby vám dortík i po vyklopení držel tvar a nerozpadal se…

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat