Mugcake spojuje dvě anglická slova: mug (hrnek) a cake (dort). Je to tedy něco jako dortík z hrnečku. V zásadě nalijete těsto do vymazaného hrnečku, na chvíli ho strčíte do mikrovlnky a voilá, máte hotovo! Je to super rychlá snídaně, svačina nebo taky dezert…
Mugcake, někdy také nazývaný hrnkový koláč, je rychle připravovaný dezert, který se peče přímo v mikrovlnné troubě v hrníčku. Tento typ dezertu se stal populárním díky své jednoduchosti, rychlosti přípravy a všestrannosti. Je ideální volbou pro ty, kteří se chtějí rychle odměnit sladkostí, aniž by museli trávit hodiny v kuchyni nebo se uchylovat k pečení tradičních koláčů.
Základní recept na mugcake obvykle zahrnuje několik běžných ingrediencí, které najdete v každé domácnosti.
Mugcake
Ingredience na jednu porci
2 lžíce mouky (rýžová, pohanková, špaldová, ovesná apod.)
1 lžička třtin. cukru nebo medu
2 lžíce mléka
1 lžíce kokosového oleje
špetka kypřicího prášku
1 vejce
Postup
1 Nejdříve smíchejte suché ingredience, a poté vmíchejte tekuté. Vše důkladně promíchejte, aby vám vzniklo hladké těsto.
2 Hrnečky vymažte tukem (např. kokosovým olejem) a naplňte těstem do poloviny. Vybírejte tedy vhodnou velikost hrnečku, aby vám množství těsta nepřesáhlo více než polovinu objemu (je totiž potřeba počítat s tím, že dortík nabude)
3 Hrneček pak vložte do mikrovlnky na 90 vteřin nebo do trouby předehřáté na 180 °C na 20 minut.
Další varianty
Do základního těsta můžete přidávat cokoli, co máte rádi: kakao, perníkové koření, oříšky, kousky čokolády, případně ovesné vločky, sušené ovoce apod. Případně můžete vyzkoušet také slanou verzi s grilovacím kořením a kousky chedaru vmíchanými do těsta.
Po upečení
Dortík po upečení můžete vyklepnout na talířek a polít rozpuštěnou čokoládou, či citronovou polevou, nebo jíst přímo z hrnečku ozdobený trochou řeckého jogurtu a lyofilizovaným ovocem.
Varianta pro vegany
V základním receptu nahraďte vejce polovinou rozmačkaného banánu a klasické mléko mlékem rostlinným (mandlové, ovesné apod.)
Pro fitness verzi nahraďte mouku ovesnými vločkami a pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou mouku (rýžová, pohanková, jáhlová, čiroková apod.) a přidejte malou lžičku psyllia pro větší pružnost těsta, aby vám dortík i po vyklopení držel tvar a nerozpadal se…
Zdroj: názor autora - celý článek