Někdo jej popíjí jen tak ze sklenice, a někdo s ním tvoří v kuchyni zázračné pokrmy. Řeč je o kefíru, jehož vlastnosti si kromě kuchařů pochvalují i pekaři a cukráři.
Přidávají jej jako přísadu do těsta na chleba, lívance, palačinky i vafle nebo sladké moučníky, včetně perníku, bábovek a brownies. Kyseliny v kefíru totiž reagují se zásaditou sodou a dalšími kypřicí látkami, vyvažují pH a tvoří malé vzduchové bublinky, díky kterým je pečivo vláčné a nadýchané.
Pokud máte chuť si o víkendu upéct opravdu nadýchanou vláčnou bábovku, a máte v lednici trochu kefíru, inspirujte se jednoduchým receptem na kefírovou bábovku.
Kefírová bábovka
Ingredience
2 vejce
200 ml kefíru
cca 1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku oleje
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
prášek do pečiva
vanilkový extrakt
3 lžíce kvalitního kakaa
citronová kůra
Postup
1 Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
2 Všechny suroviny smíchejte v míse v hladké jednolité těsto. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, míchejte všechny ingredience při nižších otáčkách pomocí ploché metličky, dokud nedosáhnete hladké a nadýchané konzistence.
3 Hotové těsto rovnoměrně nalijte do vymazané (a moukou či strouhankou vysypané) formy na bábovku, a pečte asi 30 min. při teplotě 180 stupňů. Míru propečení hlídejte pomocí osvědčeného triku se špejlí
4 Po upečení vyjměte z trouby a nechejte cca 5 minut odležet. Poté opatrně vyklopte na mřížku a nechejte vychladnout.
5 Pro zdobení můžete použít rozpuštěnou čokoládu nebo citronovou polevu, kterou si připravíte ze šťávy z jednoho vymačkaného citronu a moučkového cukru (vyšlehejte v míse v polotekutou směs).
6 Množství použitého cukru závisí na množství vymačkané šťávy z citronu. Cukr tedy přidávejte po částech, dokud nezískáte vláčnou směs, která vytváří vlnky, pokud ji necháte stékat ze stěrky…
Tip
Pro bezlepkovou variantu použijte hladkou pohankovou mouku a rýžovou polohrubou mouku v poměru 50 : 50. Bábovku však před podáváním nechejte důkladně vychladnout. Bezlepkové pečivo nikdy nekrájejte horké! Bude se vám drolit a lepit na nůž.
Zdroje: názor autora