Ovesná kaše patří k nejoblíbenějším snídaňovým pokrmům. Napomáhá tomu i fakt, že se dá připravit na nespočet způsobů.
Ať už jste fanouškem ovesné kaše nebo ne, věříme, že tato varianta „ovesné“ vás zaujme! Schválně, co byste řekli na ovesnou kaši zapečenou s citronem a borůvkami? Na vrchu zakápnutou jogurto-citronovou polevou? Zní to lákavě? Také to tak chutná, je to jako byste snídali dort! Díky kombinaci citronu a borůvek bude vaše snídaně doslova překypovat svěží jarní chutí!
Nezapomeňte si přečíst naše tipy na konci receptu.
Co budete potřebovat
Vejce: Aby vše drželo pohromadě.
Sladidlo: Dle výběru to může být med, datlový, rýžový či javorový sirup, případně flav drops nebo stévii, pokud trváte na variantě zcela bez cukru. O dodatečnou sladkost se postará také vanilkový a mandlový extrakt.
Citrony: budete potřebovat čerstvou citronovou šťávu a citronovou kůru (z 1 citronu), abyste dodali pečeným ovesným vločkám ten správný kyselkavý citronový šmrnc.
Máslo nebo kokosový olej: nikdo nemá rád suché pečivo. Ovesné vločky mají tendenci být suché, proto přidejte do receptu trochu másla (nebo kokosového oleje), abyste dosáhli vláčnější textury.
Ovesné vločky: základ receptu. Použijte klasické ovesné vločky, případně ovesné vločky s klíčky.
Borůvky, mák
Řecký jogurt na polevu
Pečená ovesná kaše s mákem, citronem a borůvkami
Tekuté ingredience
2 vejce
4 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
čerstvá citronová šťáva z 1 velkého citronu + kůra z 1 citronu
2 lžíce rozpuštěného másla (nebo kokosového oleje)
1 1/2 hrnku neslazeného mandlového mléka
1 lžička vanilkového extraktu
¼ lžičky mandlového aroma
Suché ingredience
2 hrnky ovesných vloček
1 lžíce máku
1 lžička prášku do pečiva
¼ lžičky soli
1 hrnek borůvek
Jogurtová poleva:
2 lžíce obyčejného řeckého jogurtu
1 lžíce moučkového cukru (případně 1/2 lžíce javorového sirupu nebo medu)
1–2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy na zředění
½ lžičky citronové kůry
Postup
1 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pečicí formu o rozměrech cca 25x25 (čtvercovou) nebo 28x18 (obdélníkovou) vymažte máslem nebo nastříkejte nepřilnavým sprejem na vaření.
2 Ve velké míse vyšlehejte vejce, sirup (med), citronovou kůru, citronovou šťávu, rozpuštěné máslo, mandlové mléko, vanilkový a mandlový extrakt, dokud se vše dobře nespojí.
3 Do mísy s tekutými přísadami pak přidejte suché ingredience, tedy: oves, mák, prášek do pečiva a sůl. Míchejte, dokud se vše nespojí do polotekutého těsta, na závěr opatrně vmíchejte borůvky.
4 Hotovou směs nalijte do připravené formy a uhlaďte povrch. Pečte 35–45 minut, nebo dokud nejsou okraje lehce zlatavé a střed tuhý. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout.
5 Mezitím si připravte polevu. V malé misce smíchejte řecký jogurt, moučkový cukr, 1 lžičku citronové šťávy a kůry do hladké polevy. V případě potřeby přidejte více citronové šťávy. Poleva by měla mít takovou konzistenci, aby ze lžíce kapala.
6 Polevou ozdobte povrch ovesné zapečené kaše, nakrájejte na 6 porcí a podávejte!
Tipy
Bez lepku: Pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkové ovesné vločky.
Bez mléčných výrobků: Místo klasického másla použijte kokosový olej nebo veganské máslo, stejně tak nahraďte řecký jogurt mandlovým nebo sójovým jogurtem.
Skladování: V lednici vydrží v dobře uzavřené nádobě 4–5 dní. Pro opětovné ohřátí jednoduše ohřejte v mikrovlnné troubě po dobu 30–60 sekund.
Zdroje: názor autora