Pečená ovesná kaše s netradičním mákem, citronem a borůvkami

Ovesná kaše patří k nejoblíbenějším snídaňovým pokrmům. Napomáhá tomu i fakt, že se dá připravit na nespočet způsobů.

Ať už jste fanouškem ovesné kaše nebo ne, věříme, že tato varianta „ovesné“ vás zaujme! Schválně, co byste řekli na ovesnou kaši zapečenou s citronem a borůvkami? Na vrchu zakápnutou jogurto-citronovou polevou? Zní to lákavě? Také to tak chutná, je to jako byste snídali dort!  Díky kombinaci citronu a borůvek bude vaše snídaně doslova překypovat svěží jarní chutí! 

Nezapomeňte si přečíst naše tipy na konci receptu.

Co budete potřebovat

Vejce: Aby vše drželo pohromadě.

Sladidlo: Dle výběru to může být med, datlový, rýžový či javorový sirup, případně flav drops nebo stévii, pokud trváte na variantě zcela bez cukru. O dodatečnou sladkost se postará také vanilkový a mandlový extrakt.

Citrony: budete potřebovat čerstvou citronovou šťávu a citronovou kůru (z 1 citronu), abyste dodali pečeným ovesným vločkám ten správný kyselkavý citronový šmrnc.

Máslo nebo kokosový olej: nikdo nemá rád suché pečivo. Ovesné vločky mají tendenci být suché, proto přidejte do receptu trochu másla (nebo kokosového oleje), abyste dosáhli vláčnější textury.

Ovesné vločky: základ receptu. Použijte klasické ovesné vločky, případně ovesné vločky s klíčky.

Borůvky, mák

Řecký jogurt na polevu

Pečená ovesná kaše s mákem, citronem a borůvkami

Tekuté ingredience 

2 vejce

4 lžíce javorového sirupu (nebo medu)

čerstvá citronová šťáva z 1 velkého citronu + kůra z 1 citronu

2 lžíce rozpuštěného másla (nebo kokosového oleje)

1 1/2 hrnku neslazeného mandlového mléka

1 lžička vanilkového extraktu

¼ lžičky mandlového aroma

Suché ingredience 

2 hrnky ovesných vloček

1 lžíce máku

1 lžička prášku do pečiva

¼ lžičky soli

1 hrnek borůvek

Jogurtová poleva:

2 lžíce obyčejného řeckého jogurtu

1 lžíce moučkového cukru (případně 1/2 lžíce javorového sirupu nebo medu)

1–2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy na zředění

½ lžičky citronové kůry

Postup

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pečicí formu o rozměrech cca 25x25 (čtvercovou) nebo 28x18 (obdélníkovou) vymažte máslem nebo nastříkejte nepřilnavým sprejem na vaření.

2 Ve velké míse vyšlehejte vejce, sirup (med), citronovou kůru, citronovou šťávu, rozpuštěné máslo, mandlové mléko, vanilkový a mandlový extrakt, dokud se vše dobře nespojí.

3 Do mísy s tekutými přísadami pak přidejte suché ingredience, tedy: oves, mák, prášek do pečiva a sůl. Míchejte, dokud se vše nespojí do polotekutého těsta, na závěr opatrně vmíchejte borůvky.

4 Hotovou směs nalijte do připravené formy a uhlaďte povrch. Pečte 35–45 minut, nebo dokud nejsou okraje lehce zlatavé a střed tuhý. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout.

5 Mezitím si připravte polevu. V malé misce smíchejte řecký jogurt, moučkový cukr, 1 lžičku citronové šťávy a kůry do hladké polevy. V případě potřeby přidejte více citronové šťávy. Poleva by měla mít takovou konzistenci, aby ze lžíce kapala.

6 Polevou ozdobte povrch ovesné zapečené kaše, nakrájejte na 6 porcí a podávejte!

Tipy

Bez lepku: Pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkové ovesné vločky.

Bez mléčných výrobků: Místo klasického másla použijte kokosový olej nebo veganské máslo, stejně tak nahraďte řecký jogurt mandlovým nebo sójovým jogurtem.

Skladování: V lednici vydrží v dobře uzavřené nádobě 4–5 dní. Pro opětovné ohřátí jednoduše ohřejte v mikrovlnné troubě po dobu 30–60 sekund.

Zdroje: názor autora






Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat