Užijte si chutné a zdravé pokrmy z grilu

28.06.2024 | Výživa

Grilování je oblíbenou letní činností, která přináší rodiny a přátele dohromady k dobrému jídlu a společné zábavě. Nicméně, tradiční grilování může být často spojováno s nezdravými pokrmy plnými tuku a kalorií. Přinášíme vám několik tipů, jak si vychutnat grilování zdravěji, aniž byste museli obětovat chuť nebo radost z této oblíbené činnosti.

Výběr správných surovin

Prvním krokem ke zdravému grilování je výběr kvalitních surovin. Upřednostněte libové druhy masa, jako je kuřecí prsa, krůtí maso, nebo ryby. Tyto druhy masa obsahují méně nasycených tuků než červené maso. Pokud se neobejdete bez hovězího, vybírejte libové kusy, jako je hovězí svíčková nebo hovězí roštěná.

Zelenina je další důležitou součástí zdravého grilování. Papriky, cukety, lilek, rajčata nebo houby jsou skvělou volbou. Nejenže jsou nízkokalorické, ale také bohaté na vitamíny a minerály. Zkuste si připravit zeleninové špízy nebo grilované zeleninové plátky s kapkou olivového oleje a bylinkami.

Marinády a koření

Místo tradičních marinád, které mohou být plné cukru a nezdravých tuků, vyzkoušejte domácí marinády na bázi olivového oleje, citronové šťávy, česneku a čerstvých bylinek. Taková marináda dodá masu skvělou chuť a zároveň je zdravější alternativou.

Koření je dalším způsobem, jak přidat chuť bez přidání kalorií. Bylinky jako rozmarýn, tymián, bazalka nebo koriandr mohou udělat zázraky. Experimentujte s různými kombinacemi, abyste našli tu, která vám nejvíce vyhovuje.

Zdravé grilovací techniky

Technika grilování může mít velký vliv na výslednou zdravost pokrmu. Vyhněte se přímému kontaktu masa s plameny, aby se minimalizovala tvorba škodlivých látek. Grilujte při střední teplotě a otáčejte maso častěji. Použití alobalu nebo grilovacích podložek může také pomoci snížit množství škodlivých látek vznikajících při grilování.

Dopřejte si zdravé přílohy

K zdravému grilování patří i zdravé přílohy. Místo těžkých salátů s majonézou zkuste lehké zeleninové saláty s jogurtovými dresinky. Luštěniny, jako jsou čočka nebo fazole, mohou být skvělou přílohou, která dodá vlákninu a proteiny. Ovoce, jako jsou grilované broskve nebo ananas, může být skvělým a zdravým dezertem.

Hydratace je klíčová

Nezapomeňte na pitný režim. Vyhněte se sladkým limonádám a alkoholickým nápojům, které jsou plné prázdných kalorií. Místo toho sáhněte po vodě s citronem, mátou nebo okurkou, které vás osvěží a zároveň jsou zdravé.

Zdravé grilování je o správném výběru surovin, technikách přípravy a doplňcích. Dodržováním těchto tipů si můžete užít chutné a zdravé pokrmy, které prospějí vašemu tělu i mysli. Grilování se tak stane nejen společenskou událostí, ale i příležitostí k zdravějšímu životnímu stylu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10582171/, www.aicr.org/news/guide-to-healthy-grilling/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat