Z dovolené se nechcete vrátit s kily navíc

01.07.2024 | Výživa

Dovolená je časem odpočinku a relaxace, ale také může být plná nástrah, které ohrožují naši váhu. Od bohatých hotelových bufetů po lákavé místní speciality, je snadné se přejídat a přibrat pár kilo. Přesto existují způsoby, jak si užít dovolenou, a přitom si udržet zdravý životní styl.

Plánování je klíčem

Výběr ubytování: Pokud je to možné, zvolte ubytování s kuchyňkou. Příprava vlastních jídel vám umožní kontrolovat složení pokrmů a velikost porcí. Vyhýbejte se all-inclusive rezortům, které mohou vést k přejídání.

Zdravé balení: Zabalte si zdravé svačiny jako ořechy, semínka, sušené ovoce nebo celozrnné tyčinky. To vám pomůže odolat nezdravým lákadlům během cestování.

Zdravé stravování na cestách

Hydratace: Pití dostatečného množství vody je klíčové. Často si můžeme plést hlad s žízní, takže pravidelné pití vody může pomoci udržet pocit sytosti.

Snídaně: Začněte den zdravou snídaní bohatou na bílkoviny a vlákninu. Vybírejte jogurty, ovoce, celozrnné pečivo nebo vajíčka místo sladkého pečiva nebo uzenin.

Porce: V restauracích si objednávejte menší porce nebo se podělte o jídlo s partnerem. Než si objednáte další chod, dejte si čas na to, abyste pocítili, zda jste už sytí.

Aktivní dovolená

Pohyb: Zařaďte do svého programu fyzickou aktivitu. Procházky po městě, turistika, plavání nebo jízda na kole jsou skvělými způsoby, jak spálit kalorie a udržet se v kondici.

Využijte hotelová fitka: Mnoho hotelů má posilovny. Využijte je k rychlému rannímu cvičení předtím, než se vydáte na celodenní výlety.

Mindful Eating

Vychutnávejte si jídlo: Jezte pomalu a vychutnávejte si každé sousto. To vám pomůže lépe vnímat, kdy jste sytí, a zabrání přejídání.

Lokální speciality: Ochutnávejte místní jídla, ale s mírou. Vyberte si několik specialit, které opravdu chcete vyzkoušet, a ty si vychutnejte bez pocitu viny.

Odpovědný přístup k alkoholu

Alkohol: Alkoholické nápoje jsou kalorické bomby. Omezte konzumaci alkoholu a vybírejte lehčí varianty jako suché víno nebo neslazené koktejly. Střídání alkoholu s vodou vám pomůže omezit příjem kalorií.

Dodržování těchto jednoduchých tipů vám pomůže udržet si váhu a zdravý životní styl i během dovolené. Pamatujte, že dovolená je především o relaxaci a odpočinku, takže se snažte najít rovnováhu mezi užíváním si a zdravým stravováním.

Zdroj: www.heart.org/en/news/2024/06/10/eat-well-and-enjoy-your-travels-with-these-healthy-tips, www.nutritionsource.hsph.harvard.edu/2015/11/23/reducing-holiday-waste-and-waist/, wwwnc.cdc.gov/travel/page/survival-guide






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat