Mrkvová raw pomazánka

Pomazánek není nikdy dost a proto vám přinášíme jednoduchý recept na skvělou, chutnou a zdravou mrkvovou pomazánku. Zalíbení v ní najdou i zarytí vegani.

Mrkvová raw pomazánka je skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí zařadit do svého jídelníčku více zdravých a výživných potravin. Tento recept je plný vitamínů, minerálů a vlákniny, a navíc je velmi snadný na přípravu. Pomazánka je skvělá jako zdravá snídaně, svačina nebo lehký oběd. Pojďme se podívat, jak ji připravit.

Ingredience

  • 4 středně velké mrkve
  • 1 šálek vlašských ořechů
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce tahini (sezamové pasty)
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 šálku čerstvé petrželky nebo koriandru, nasekané
  • Voda podle potřeby

Postup

Příprava ingrediencí

  1. Mrkve: Omyjte mrkve, oloupejte je a nakrájejte na menší kousky, aby se lépe mixovaly.
  2. Vlašské ořechy: Namáčejte vlašské ořechy ve vodě alespoň 2 hodiny nebo přes noc. Tím se zlepší jejich stravitelnost a uvolní se enzymy.

Příprava pomazánky

  1. Mixování: Do výkonného mixéru nebo kuchyňského robotu vložte nakrájené mrkve, namočené vlašské ořechy, česnek, citronovou šťávu, tahini, olivový olej, kmín, sůl a pepř.
  2. Mixování: Mixujte ingredience na vysokou rychlost, dokud nevznikne hladká a krémová směs. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody, aby dosáhla požadované konzistence.
  3. Dochucení: Ochutnejte pomazánku a případně přidejte více soli, pepře nebo citronové šťávy podle chuti.
  4. Bylinky: Nakonec přidejte nasekanou petrželku nebo koriandr a promíchejte.

Servírování

Pomazánku podávejte na čerstvém celozrnném chlebu, krekrech nebo jako dip k čerstvé zelenině. Můžete ji také použít jako náplň do wrapů nebo sendvičů. Skvěle chutná s plátky okurky, papriky, celeru nebo řapíkatého celeru.

Skladování

Mrkvovou raw pomazánku uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici. Vydrží čerstvá až 3-4 dny. Před podáváním ji promíchejte.

Zdravotní benefity

Tento recept je nejen chutný, ale také velmi zdravý. Mrkev je bohatá na beta-karoten, vitamín K1, draslík a antioxidanty. Vlašské ořechy obsahují zdravé tuky, bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. Tahini přidává do pomazánky sezamové semínka, která jsou skvělým zdrojem vápníku a železa.

Mrkvová RAW pomazánka je skvělým způsobem, jak zařadit více zeleniny a zdravých tuků do vašeho jídelníčku. Je snadná na přípravu a lze ji použít na mnoho způsobů. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si chutnou a výživnou pomazánku plnou přírodních ingrediencí.

Zdroj: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat