Připravte si výborný domácí ledový čaj

V horkých letních dnech není nic osvěžujícího než sklenice dobře připraveného domácího ledového čaje. Tento jednoduchý a zdravý nápoj můžete snadno připravit doma a přizpůsobit ho svým chuťovým preferencím.

Ingredience

Pro přípravu domácího ledového čaje budete potřebovat následující ingredience:

  • 4 sáčky černého nebo zeleného čaje
  • 1 litr vroucí vody
  • 1 litr studené vody
  • Cukr nebo med dle chuti
  • Čerstvá citronová šťáva z jednoho citronu
  • Led
  • Plátky citronu a lístky máty na ozdobu

Příprava čaje

Začněte tím, že přivedete litr vody k varu. Jakmile voda začne vařit, odstavte ji z plotny a přidejte čajové sáčky. Nechte je louhovat po dobu 5 až 10 minut, v závislosti na tom, jak silný čaj preferujete. Pokud máte rádi silnější čaj, nechte sáčky louhovat déle.

Ochucení čaje

Po uplynutí doby louhování odstraňte čajové sáčky a přidejte cukr nebo med podle chuti. Míchejte, dokud se sladidlo úplně nerozpustí. Následně přidejte čerstvou citronovou šťávu a znovu promíchejte. Citronová šťáva dodá čaji příjemnou svěžest a mírnou kyselost.

Chlazení čaje

Do čaje přilijte litr studené vody a důkladně promíchejte. Pokud chcete čaj rychle ochladit, přidejte do něj několik kostek ledu. Poté přelijte čaj do džbánu a vložte jej do lednice alespoň na jednu hodinu, aby se čaj dobře vychladil a chutě se prolnuly.

Servírování čaje

Když je čaj dostatečně vychlazený, připravte si sklenice a naplňte je kostkami ledu. Nalijte do nich čaj a ozdobte plátky citronu a čerstvými lístky máty. Ledový čaj podávejte okamžitě, aby byl co nejosvěžující.

Variace a tipy

Domácí ledový čaj můžete obměňovat dle své chuti. Místo černého nebo zeleného čaje můžete použít i ovocný čaj pro sladší variantu. Pro extra chuť můžete přidat kousky čerstvého ovoce, jako jsou jahody, broskve nebo maliny. Máta a bazalka jsou skvělé bylinky, které čaji dodají další vrstvu svěžesti. Pro jemnější chuť můžete nahradit část vody minerálkou nebo sodovkou.

Zdravotní benefity

Domácí ledový čaj je nejen chutný, ale také zdravý nápoj. Čaj je bohatý na antioxidanty, které podporují imunitní systém a chrání tělo před volnými radikály. Přidání citronu zvyšuje obsah vitamínu C, který je důležitý pro zdraví pokožky a celkovou vitalitu. Ledový čaj je také skvělým způsobem, jak zůstat hydratovaný během horkých letních dnů.

Příprava domácího ledového čaje je jednoduchá a nabízí nespočet možností, jak jej přizpůsobit svým preferencím. Tento osvěžující nápoj je ideální pro letní osvěžení a poskytuje mnoho zdravotních benefitů. Vyzkoušejte různé kombinace a najděte tu, která vám bude nejvíce chutnat.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-make-iced-tea






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat