Grilované batáty jsou vhodnou přílohou k masu

Znáte batáty? A používáte je? Pokud ne, tak rozhodně děláte chybu. Jsou skvělou přílohou ke všemu, co grilujete.

Batáty, neboli sladké brambory, jsou výbornou přílohou k masu díky své jemné sladké chuti a bohaté výživové hodnotě. Grilování dodává batátům příjemnou kouřovou chuť a skvělou texturu. Tento recept je jednoduchý a rychlý, ideální pro letní grilování.

Ingredience

Pro přípravu grilovaných batátů budete potřebovat následující ingredience:

  • 4 středně velké batáty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel, tymián nebo rozmarýn)

Příprava batátů

Začněte tím, že batáty důkladně omyjete pod tekoucí vodou. Pokud preferujete, můžete je oloupat, ale není to nutné, protože slupka batátů obsahuje mnoho vlákniny a živin. Po umytí batáty nakrájejte na tlusté plátky nebo klínky, aby se dobře grilovaly.

Kořenění batátů

Připravené batáty dejte do velké mísy. Přidejte olivový olej, sůl, černý pepř, uzenou papriku a česnekový prášek. Vše důkladně promíchejte, aby byly všechny kousky rovnoměrně pokryté kořením a olejem. Toto koření dodá batátům výraznou chuť a zvýrazní jejich přirozenou sladkost.

Grilování batátů

Připravte si gril a zahřejte jej na střední teplotu. Pokud používáte grilovací rošt, potřete ho olejem, aby se batáty nepřilepily. Batáty položte na rošt a grilujte je přibližně 15-20 minut. Během grilování je občas otočte, aby byly rovnoměrně opečené ze všech stran. Batáty by měly být na povrchu křupavé a uvnitř měkké.

Servírování batátů

Po ugrilování batáty sundejte z grilu a dejte je na servírovací talíř. Posypte je čerstvými nasekanými bylinkami, které jim dodají svěžest a aromatickou chuť. Grilované batáty podávejte jako přílohu k jakémukoliv grilovanému masu, například kuřeti, vepřovému nebo hovězímu.

Variace a tipy

Grilované batáty můžete upravit podle svých chuťových preferencí. Pro sladší variantu můžete před grilováním přidat trochu medu nebo javorového sirupu. Pro pikantnější chuť můžete přidat chilli prášek nebo kajenský pepř. Batáty také skvěle chutnají s různými dipy, jako je jogurtový dip s česnekem nebo avokádový dip.

Zdravotní benefity

Batáty jsou výživově bohaté a obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Jsou bohaté na vitamín A, který je důležitý pro zdraví očí a imunitní systém. Také obsahují vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Díky své sladké chuti jsou skvělou alternativou k běžným bramborám a mohou pomoci uspokojit chuť na sladké zdravým způsobem.

Grilované batáty jsou skvělou přílohou k masu, která je jednoduchá na přípravu a zároveň plná chutí a zdraví prospěšných látek. Tento recept můžete snadno upravit podle svých preferencí a experimentovat s různými kořeními a bylinkami. Vyzkoušejte je při svém dalším grilování a uvidíte, jak rychle si je oblíbíte.

Zdroj: www.simplyrecipes.com/recipes/grilled_sweet_potatoes/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat