Připravte si domácí česnekový bezlepkový flatbread

Co je domácí, to je nejlepší a při přípravě domácího chleba to platí dvojnásob. Zkuste ten česnekový.

Pro přípravu lahodného domácího česnekového flatbreadu budete potřebovat následující ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 150 ml teplé vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • Sůl a pepř podle chuti

Příprava těsta

Začněte tím, že v malé misce smícháte teplou vodu s cukrem a sušeným droždím. Nechte směs stát asi 10 minut, dokud nezačne pěnit. Mezitím do velké mísy prosejte hladkou mouku a přidejte sůl. Do mouky udělejte důlek a postupně přilévejte směs s droždím a olivový olej. Rukama nebo pomocí kuchyňského robota s hnětacím hákem zpracujte těsto, dokud není hladké a elastické, což by mělo trvat asi 10 minut.

Kynutí těsta

Hotové těsto přendejte do mísy lehce potřené olejem, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. To by mělo trvat přibližně 1 hodinu. Během kynutí můžete připravit česnekovou směs.

Příprava česnekové směsi

Česnek oloupejte a najemno nakrájejte nebo prolisujte. V malé pánvi zahřejte 2 lžíce olivového oleje a přidejte česnek. Smažte na mírném ohni, dokud česnek nezměkne a nezíská zlatavou barvu, což trvá asi 2-3 minuty. Pozor, aby česnek nezhnědl a nezhořkl. Přidejte nasekanou petrželku, promíchejte a nechte směs mírně vychladnout.

Tvarování flatbreadu

Když těsto zdvojnásobí svůj objem, předehřejte troubu na 220 °C a plech na pečení vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na 4 stejně velké části. Každý kus těsta rozválejte na pomoučeném vále do oválného nebo kruhového tvaru, tloušťky asi 0,5 cm.

Nanášení česnekové směsi

Každý rozválený flatbread položte na připravený plech. Potřete česnekovou směsí, rovnoměrně ji rozetřete po povrchu. Můžete také přidat sůl a pepř podle chuti. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte asi 10-12 minut, dokud flatbread nezíská zlatavou barvu a nebude křupavý.

Podávání česnekového flatbreadu

Hotové česnekové flatbready vyndejte z trouby a nechte chvíli vychladnout na mřížce. Poté je nakrájejte na trojúhelníky nebo proužky a podávejte jako přílohu k polévkám, salátům nebo jako samostatný snack. Tento flatbread je skvělý také jako základ pro různé pizzy nebo k focacciovým dipům.

Variace receptu

Recept na domácí česnekový flatbread můžete snadno upravit podle svých chutí. Můžete přidat různé bylinky, jako je rozmarýn, tymián nebo oregano. Pro pikantnější verzi přidejte do česnekové směsi trochu chilli vloček. Pro sýrovou variantu můžete na flatbread nastrouhat parmazán nebo mozzarellu těsně před pečením.

Domácí česnekový flatbread je jednoduchý a rychlý na přípravu, a navíc velmi chutný. Tento recept je skvělý pro každou příležitost, ať už jako rychlý oběd, večeře nebo občerstvení pro hosty. Vyzkoušejte ho a užijte si chuť domácího pečiva s vůní česneku a čerstvých bylinek.

Zdroj: názor autora






Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat