Losový dip ke grilované zelenině

Dipů není nikdy dost. Proto vám přinášíme jeden netradiční s lososem.

Pro přípravu tohoto chutného losového dipu budete potřebovat následující ingredience:

  • 200 g uzeného lososa
  • 200 g smetanového sýra
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl a pepř podle chuti

Příprava ingrediencí

Začněte tím, že připravíte všechny ingredience. Uzeného lososa nakrájejte na malé kousky. Česnek oloupejte a najemno nakrájejte nebo prolisujte. Nasekejte čerstvý kopr. Připravte si také smetanový sýr a zakysanou smetanu, které by měly být při pokojové teplotě, aby se snadněji míchaly.

Mixování ingrediencí

Do středně velké mísy dejte smetanový sýr, zakysanou smetanu a citronovou šťávu. Pomocí elektrického mixéru nebo metličky všechny ingredience důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladká směs. Poté přidejte nakrájeného lososa, česnek a nasekaný kopr. Vše opět důkladně promíchejte, aby se všechny chutě dobře spojily.

Dochucení dipu

Ochutnejte dip a podle potřeby přidejte sůl a pepř. Uzený losos bývá často dostatečně slaný, takže sůl přidávejte opatrně. Pepř dodá dipu jemnou pikantnost, kterou můžete upravit podle své chuti. Pokud chcete, aby dip měl výraznější citronovou chuť, můžete přidat ještě trochu citronové šťávy.

Servírování losového dipu

Hotový losový dip přendejte do servírovací misky a ozdobte zbytkem nasekaného kopru. Podávejte ho s grilovanou zeleninou, která může zahrnovat například cuketu, papriky, lilek, mrkev nebo chřest. Dip je také skvělý s čerstvými zeleninovými tyčinkami nebo krekry.

Grilování zeleniny

Připravte si grilovanou zeleninu, kterou budete podávat s losovým dipem. Zeleninu nakrájejte na přiměřeně velké kousky, které se snadno grilují. Lehce ji potřete olivovým olejem a osolte. Grilujte ji na středně rozpáleném grilu, dokud není měkká a lehce opečená, což by mělo trvat asi 10-15 minut.

Variace receptu

Losový dip můžete upravit podle svých preferencí. Pokud máte rádi pikantní chutě, můžete do dipu přidat trochu chilli vloček nebo jemně nakrájenou červenou cibuli. Pro jemnější chuť můžete použít více zakysané smetany a méně smetanového sýra. Místo kopru můžete použít jiné bylinky, jako je petrželka nebo pažitka.

Uložení dipu

Pokud vám nějaký dip zůstane, můžete ho uchovávat v lednici v uzavřené nádobě až 3 dny. Před podáváním ho nechte chvíli při pokojové teplotě, aby nebyl příliš tuhý. Dip se skvěle hodí i jako pomazánka na chléb nebo toast.

Losový dip je skvělým doplňkem k grilované zelenině a může zpestřit jakýkoli letní grilovací večer. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, a výsledek stojí za to. Vyzkoušejte tento recept a užijte si lahodnou kombinaci uzeného lososa, čerstvých bylinek a smetanového sýra.

Zdroj: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat