Špenát na několik způsobů

Špenát je výjimečně výživná zelenina, která může být připravena na mnoho způsobů. Obsahuje vysoké množství vitamínů A, C, K a železa. Díky své univerzálnosti a jemné chuti je špenát skvělým doplňkem k různým pokrmům. Představíme vám několik chutných a zdravých receptů, které vám ukážou, jak špenát zařadit do vašeho jídelníčku.

Špenátové smoothie

Ingredience:

  • 2 hrnky čerstvého špenátu
  • 1 banán
  • 1 jablko
  • 1/2 hrnku mandlového mléka
  • 1 lžička medu
  • Šťáva z půlky citronu

Postup:

  1. Všechny ingredience vložte do mixéru.
  2. Mixujte dohladka.
  3. Smoothie podávejte okamžitě, aby si uchovalo co nejvíce vitamínů.

Špenátový salát s ořechy a feta sýrem

Ingredience:

  • 4 hrnky čerstvého špenátu
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku rozdrobeného feta sýra
  • 1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1/2 hrnku sušených brusinek
  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte špenát, ořechy, feta sýr, cibuli a brusinky.
  2. V malé misce smíchejte olivový olej a balzamikový ocet, přidejte sůl a pepř.
  3. Přelijte dresink přes salát a dobře promíchejte.

Špenátový quiche

Ingredience:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku másla
  • 1/4 hrnku studené vody
  • 4 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrnky čerstvého špenátu, nasekaného
  • 1/2 hrnku nastrouhaného sýra (např. čedar nebo gouda)
  • 1/4 hrnku nakrájené šunky (volitelně)
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Z mouky, másla a vody připravte těsto, které rozválíte a vložíte do koláčové formy.
  3. Ve velké míse smíchejte vejce, mléko, špenát, sýr a šunku. Osolte a opepřete dle chuti.
  4. Směs nalijte na těsto a pečte 35-40 minut, dokud quiche neztuhne a povrch nezíská zlatavou barvu.

Krémová špenátová polévka

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na jemno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 4 hrnky čerstvého špenátu
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 hrnek smetany na vaření
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek.
  2. Přidejte špenát a krátce poduste.
  3. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Vařte 10 minut.
  4. Polévku rozmixujte dohladka a přidejte smetanu. Osolte a opepřete dle chuti.
  5. Polévku ještě krátce prohřejte a podávejte.

Špenát je skutečně univerzální ingredience, kterou můžete využít na mnoho způsobů. Nejenže je chutný, ale také velmi zdravý, a proto by neměl chybět ve vašem jídelníčku.

Zdroj: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat