Špenát na několik způsobů
Špenát na několik způsobů.
Autor: Shutterstock
Špenát je výjimečně výživná zelenina, která může být připravena na mnoho způsobů. Obsahuje vysoké množství vitamínů A, C, K a železa. Díky své univerzálnosti a jemné chuti je špenát skvělým doplňkem k různým pokrmům. Představíme vám několik chutných a zdravých receptů, které vám ukážou, jak špenát zařadit do vašeho jídelníčku.
Špenátové smoothie
Ingredience:
- 2 hrnky čerstvého špenátu
- 1 banán
- 1 jablko
- 1/2 hrnku mandlového mléka
- 1 lžička medu
- Šťáva z půlky citronu
Postup:
- Všechny ingredience vložte do mixéru.
- Mixujte dohladka.
- Smoothie podávejte okamžitě, aby si uchovalo co nejvíce vitamínů.
Špenátový salát s ořechy a feta sýrem
Ingredience:
- 4 hrnky čerstvého špenátu
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
- 1/2 hrnku rozdrobeného feta sýra
- 1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1/2 hrnku sušených brusinek
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Ve velké míse smíchejte špenát, ořechy, feta sýr, cibuli a brusinky.
- V malé misce smíchejte olivový olej a balzamikový ocet, přidejte sůl a pepř.
- Přelijte dresink přes salát a dobře promíchejte.
Špenátový quiche
Ingredience:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku másla
- 1/4 hrnku studené vody
- 4 vejce
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky čerstvého špenátu, nasekaného
- 1/2 hrnku nastrouhaného sýra (např. čedar nebo gouda)
- 1/4 hrnku nakrájené šunky (volitelně)
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Z mouky, másla a vody připravte těsto, které rozválíte a vložíte do koláčové formy.
- Ve velké míse smíchejte vejce, mléko, špenát, sýr a šunku. Osolte a opepřete dle chuti.
- Směs nalijte na těsto a pečte 35-40 minut, dokud quiche neztuhne a povrch nezíská zlatavou barvu.
Krémová špenátová polévka
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na jemno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 4 hrnky čerstvého špenátu
- 3 hrnky zeleninového vývaru
- 1 hrnek smetany na vaření
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek.
- Přidejte špenát a krátce poduste.
- Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Vařte 10 minut.
- Polévku rozmixujte dohladka a přidejte smetanu. Osolte a opepřete dle chuti.
- Polévku ještě krátce prohřejte a podávejte.
Špenát je skutečně univerzální ingredience, kterou můžete využít na mnoho způsobů. Nejenže je chutný, ale také velmi zdravý, a proto by neměl chybět ve vašem jídelníčku.
Zdroj: názor autora