Kuskus s tuňákem a glazovanou mrkví
Kuskus s tuňákem a glazovanou mrkví.
Autor: Shutterstock
Kuskus s tuňákem a glazovanou mrkví je vynikající kombinace chutí a textur, která nabízí výživné a snadno připravitelné jídlo. Tento recept je ideální pro oběd nebo večeři, ať už doma nebo na cestách.
Ingredience:
- 1 šálek kuskusu
- 1 plechovka tuňáka v olivovém oleji
- 3 středně velké mrkve
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- Šťáva z poloviny citronu
- 2 stroužky česneku
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
-
Příprava kuskusu:
- Kuskus nasypte do mísy a zalijte ho šálkem vroucí vody. Přikryjte mísu pokličkou nebo potravinovou fólií a nechte kuskus 5 minut odstát, dokud nevstřebá všechnu vodu.
- Po pěti minutách kuskus načechrejte vidličkou a přidejte lžíci olivového oleje, špetku soli a pepře. Dobře promíchejte a nechte stranou.
-
Glazovaná mrkev:
- Mrkve oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo proužky.
- V pánvi rozehřejte máslo a lžíci olivového oleje. Přidejte mrkev a restujte ji na středním ohni asi 5 minut, dokud nezačne měknout.
- Přidejte med a dobře promíchejte, aby byla mrkev pokryta glazurou. Vařte další 3-4 minuty, dokud mrkev nezměkne a není krásně lesklá.
- Na závěr přidejte šťávu z poloviny citronu, nasekaný česnek a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a stáhněte z ohně.
-
Kombinace a podávání:
- Otevřete plechovku tuňáka, slijte přebytečný olej a tuňáka lehce rozdělte na menší kousky.
- Kuskus smíchejte s glazovanou mrkví a jemně přidejte tuňáka. Můžete přidat i trochu čerstvě nasekané petrželky pro barvu a svěží chuť.
- Podávejte jako hlavní chod nebo jako přílohu k dalším pokrmům.
Tento recept je nejen chutný, ale také zdravý a rychlý na přípravu. Je ideální pro ty, kteří hledají výživnou alternativu k těžším jídlům a chtějí si pochutnat na něčem lehkém a svěžím.
Zdroj: názo autora