Lahodné a výživné alternativy nezdravých chipsů

Chipsy patří mezi nejoblíbenější pochoutky, které si rádi dopřáváme při sledování filmu nebo jako rychlou svačinku. Bohužel, komerčně vyráběné chipsy často obsahují vysoké množství soli, tuků a konzervačních látek. Dobrou zprávou je, že si můžete připravit zdravé a chutné chipsy doma, a to s minimálním množstvím ingrediencí a bez zbytečných přísad. V tomto článku vám představíme recept na domácí zdravé chipsy, které si zamilujete.

Ingredience:

  • 2 středně velké sladké brambory (batáty)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Mořská sůl dle chuti
  • 1/2 lžičky česnekového prášku (volitelné)
  • 1/2 lžičky papriky (volitelné)
  • 1/2 lžičky sušených bylinek, jako je tymián nebo rozmarýn (volitelné)

Postup:

  1. Příprava brambor: Sladké brambory důkladně omyjte a osušte. Pokud chcete chipsy opravdu křupavé, můžete je oloupat, ale slupka obsahuje mnoho výživných látek, takže je lepší ji ponechat. Nakrájejte brambory na tenké plátky, ideálně pomocí mandolíny, abyste dosáhli rovnoměrné tloušťky.

  2. Namáčení: Plátky brambor vložte do mísy se studenou vodou a nechte je namáčet alespoň 30 minut. Tento krok pomůže odstranit přebytečný škrob a zajistí, že chipsy budou po upečení křupavé.

  3. Příprava na pečení: Předehřejte troubu na 200 °C (400 °F). Plátky brambor důkladně osušte papírovými utěrkami nebo čistou utěrkou. V míse smíchejte olivový olej, mořskou sůl a případné další koření podle chuti. Přidejte plátky brambor a dobře promíchejte, aby byly všechny rovnoměrně obalené olejem a kořením.

  4. Pečení: Plátky brambor rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Ujistěte se, že se plátky nepřekrývají, aby se mohly rovnoměrně péct. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud nejsou chipsy zlatavé a křupavé. V polovině pečení je můžete obrátit, aby se pekly rovnoměrně.

  5. Chlazení: Po upečení nechte chipsy vychladnout na plechu. Jakmile vychladnou, stanou se ještě křupavějšími. Podávejte ihned nebo je uložte do vzduchotěsné nádoby, kde vydrží křupavé několik dní.

Variace:

  • Cuketové chipsy: Použijte tenké plátky cukety místo sladkých brambor a postupujte stejně.
  • Řepové chipsy: Řepa dodá chipsům krásnou barvu a jemně sladkou chuť.
  • Mrkvové chipsy: Mrkev je další skvělou alternativou pro zdravé domácí chipsy.

Domácí chipsy jsou skvělým způsobem, jak si dopřát oblíbenou pochoutku bez výčitek. Můžete experimentovat s různými druhy zeleniny a koření, abyste našli svou oblíbenou kombinaci.

Zdroj: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat