Účinky blahodárné tekutiny získané z obyčejných brambor

Brambory jsou běžnou součástí jídelníčku mnoha lidí po celém světě. Málokdo však ví, že brambory nejsou pouze chutnou přílohou nebo hlavním chodem, ale také zdrojem blahodárné tekutiny s širokou škálou zdravotních benefitů. Tekutina získaná z brambor, často nazývaná bramborová šťáva, je bohatá na živiny, které mohou mít pozitivní vliv na vaše zdraví.

Co obsahuje bramborová šťáva

Bramborová šťáva je bohatá na vitamíny a minerály, které jsou pro tělo nezbytné. Mezi hlavní složky patří vitamín C, vitamín B6, draslík, železo, hořčík, fosfor a zinek. Navíc obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Díky těmto živinám má bramborová šťáva širokou škálu zdravotních přínosů (1).

Zdravotní benefity bramborové šťávy

  1. Podpora Trávení: Bramborová šťáva je známá svými schopnostmi zlepšovat trávení a zmírňovat žaludeční potíže. Díky svému zásaditému pH může pomoci neutralizovat žaludeční kyseliny a snížit pálení žáhy. Doporučuje se také lidem trpícím gastritidou nebo vředy, protože může pomoci uklidnit podrážděnou žaludeční sliznici.

  2. Protizánětlivé Účinky: Díky vysokému obsahu antioxidantů má bramborová šťáva silné protizánětlivé vlastnosti. Pravidelné pití této šťávy může pomoci snížit záněty v těle, což je užitečné při onemocněních, jako je artritida. Zároveň může pomoci zmírnit bolest kloubů a zlepšit celkovou pohyblivost.

  3. Podpora Imunitního Systému: Vitamín C obsažený v bramborové šťávě je klíčový pro posílení imunitního systému. Pomáhá tělu lépe se bránit proti infekcím a urychluje regeneraci po nemoci. Pravidelná konzumace bramborové šťávy tak může přispět k lepšímu celkovému zdraví a odolnosti organismu.

  4. Detoxikace Těla: Bramborová šťáva má také detoxikační vlastnosti. Pomáhá vyplavovat toxiny z těla a podporuje činnost jater a ledvin, což jsou klíčové orgány pro odstraňování škodlivých látek. Díky tomu může přispět k lepšímu fungování trávicího systému a celkově lepšímu pocitu vitality.

  5. Zlepšení Stavu Pokožky: Bramborová šťáva je také známá svými blahodárnými účinky na pokožku. Může pomoci zmírnit akné, pigmentové skvrny a zlepšit celkovou texturu pleti. Obsah vitamínů a minerálů pomáhá vyživovat pokožku zevnitř, což může vést k zdravějšímu a mladistvějšímu vzhledu (2).

Jak připravit bramborovou šťávu

Příprava bramborové šťávy je jednoduchá. Stačí oloupat a omýt několik syrových brambor, nakrájet je na menší kousky a vložit do odšťavňovače nebo mixéru. Pokud používáte mixér, můžete po rozmixování šťávu přecedit přes jemné síto, abyste odstranili vlákninu. Šťávu je nejlepší konzumovat čerstvou, a to ideálně ráno na lačný žaludek (3).

Bramborová šťáva je cenným zdrojem vitamínů a minerálů, které mohou podpořit vaše zdraví mnoha způsoby. Od zlepšení trávení až po posílení imunitního systému, její pravidelná konzumace může přinést mnoho pozitivních účinků. Je však důležité ji užívat s mírou a v kombinaci s vyváženou stravou. Pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky, je vhodné se před zahájením konzumace bramborové šťávy poradit s lékařem.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650512/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22493159/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9823805/






Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat