Přidejte si do nápoje smoothie detoxikační kapustu

Kapustu buď nenávidíte nebo milujete. Těm, kdo patří do první skupiny, přinášíme tip, jak do svého těla tuto zeleninu vtipně dostat.

Kapusta je často přehlíženou superpotravinou, která by si zasloužila mnohem větší pozornost. Tento zelený zázrak je nejen chutný, ale také nesmírně výživný a především detoxikační. Přidání kapusty do vašeho denního jídelníčku, například ve formě smoothie, může přinést řadu zdravotních výhod. V tomto článku se podíváme na to, proč je kapusta tak výjimečná, a nabídneme vám jednoduchý recept na smoothie s kapustou, které vás nejen osvěží, ale také podpoří vaše tělo při detoxikaci.

Zdravotní přínosy kapusty

Kapusta je plná živin, které prospívají vašemu zdraví. Je bohatá na vitamíny A, C a K, které podporují zdraví očí, imunitní systém a krevní srážlivost. Navíc obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá udržovat zdravý trávicí systém a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Kapusta je také skvělým zdrojem antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály, a obsahuje látky, které podporují detoxikaci jater.

Jednou z klíčových detoxikačních vlastností kapusty je přítomnost glukosinolátů, které pomáhají aktivovat detoxikační enzymy v játrech. Tyto enzymy jsou nezbytné pro přeměnu toxických látek na neškodné sloučeniny, které mohou být snadno vyloučeny z těla. Pravidelná konzumace kapusty tak může přispět k lepšímu fungování jater a celkovému očištění těla.

Recept na detoxikační smoothie s kapustou

Toto smoothie je ideální volbou pro ty, kteří chtějí podpořit své tělo v detoxikaci a zároveň si vychutnat lahodný nápoj plný živin. Kombinace kapusty s ovocem a dalšími ingrediencemi vytváří vyvážený a osvěžující nápoj, který si zamilujete.

Ingredience:

  • 2 hrsti čerstvé kapusty (můžete použít i baby kapustu, která má jemnější chuť)
  • 1 zralý banán
  • 1 zelené jablko, nakrájené na kousky
  • 1/2 okurky, oloupané a nakrájené
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce chia semínek (volitelné)
  • 1 šálek kokosové vody nebo vody (můžete použít také mandlové mléko pro krémovější texturu)
  • 1 lžička medu nebo agávového sirupu na doslazení (volitelné)
  • Led podle potřeby

Postup:

  1. Nejprve dobře omyjte kapustu pod tekoucí vodou, abyste odstranili veškeré nečistoty. Pokud používáte klasickou kapustu, odstraňte z ní tvrdé žebro a listy natrhejte na menší kousky.

  2. V mixéru nejdříve rozmixujte kapustu spolu s kokosovou vodou, aby se dobře rozmělnila. Poté přidejte banán, jablko, okurku, citronovou šťávu a chia semínka. Pokud chcete smoothie více osladit, přidejte med nebo agávový sirup.

  3. Mixujte dohladka, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Pokud chcete nápoj více osvěžující, přidejte led a znovu krátce promixujte.

  4. Smoothie nalijte do sklenice a ihned podávejte. Můžete si ho vychutnat jako zdravou snídani, svačinu nebo po cvičení pro doplnění energie a podporu detoxikace.

Toto detoxikační smoothie s kapustou je skvělým způsobem, jak začlenit více zeleniny do svého jídelníčku a podpořit své tělo v očistě. Kapusta dodá vašemu tělu nejen potřebné živiny, ale také ho zbaví škodlivých látek. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a uvidíte, jak snadno se dá zdraví zařadit do každodenního života.

Zdroje: www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/, www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2017.00023/full, link.springer.com/?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&CJEVENT=0ba5a18a124111ed818600680a180512&utm_campaign=CONR_BOOKS_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100090071&?utm_medium=affiliate






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat