Osvěžující citrónový koláč

Venkovní teploty sice výrazně polevily, na osvěžující koláč je ten správný čas vždycky. Připravte si ho společně s námi.

Citrónový koláč je ideální volbou pro všechny, kteří hledají osvěžující a lehký dezert. Tento koláč je oblíbený díky své jemné chuti a svěží vůni, která je dokonale vyvážená s příjemnou kyselostí citrónu. Navíc jeho příprava není složitá, takže si můžete dopřát domácí pečení i během rušného dne. V následujícím receptu vám ukážeme, jak si tento lahodný koláč připravit krok za krokem.

Ingredience

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla (studeného)
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2-3 lžíce studené vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • 3 velké citróny (šťáva i kůra)
  • 3 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

1. Příprava těsta

Začněte přípravou těsta na korpus. V míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte studené máslo nakrájené na menší kousky a rychle zpracujte rukama nebo pomocí kuchyňského robotu, dokud směs nepřipomíná drobenku. Poté přidejte žloutek a studenou vodu a rychle vypracujte těsto. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho odpočinout v lednici asi 30 minut.

2. Předpečení korpusu

Předehřejte troubu na 180 °C. Odpočinuté těsto rozválejte na pomoučeném vále a vložte do koláčové formy. Těsto propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo. Přikryjte ho pečicím papírem a nasypte na něj fazole nebo keramické pečicí kuličky, které zabrání zvednutí těsta. Pečte korpus v předehřáté troubě asi 15 minut. Poté odstraňte papír s fazolemi a pečte dalších 5-10 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu. Vyjměte korpus z trouby a nechte vychladnout.

3. Příprava citrónové náplně

Mezitím, co korpus chladne, připravte citrónovou náplň. Do mísy nastrouhejte kůru z citrónů a vymačkejte šťávu. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem, až směs zbělí a zvětší svůj objem. Poté přidejte smetanu ke šlehání, citrónovou šťávu i kůru a kukuřičný škrob. Směs dobře promíchejte, aby byla hladká.

4. Pečení koláče

Snížením teploty trouby na 160 °C. Nalijte citrónovou směs na vychladlý korpus a pečte dalších 20-25 minut, dokud náplň neztuhne. Koláč by měl být na povrchu pevný, ale uvnitř stále mírně měkký. Jakmile je koláč hotový, nechte ho vychladnout při pokojové teplotě a poté ho uložte do lednice alespoň na hodinu.

5. Servírování

Před podáváním můžete koláč posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit plátky citrónu a lístky máty. Tento osvěžující citrónový koláč je ideální dezert pro teplé dny, kdy oceníte jeho lehkou a svěží chuť.

Citrónový koláč je skvělou volbou pro všechny milovníky svěžích a jemných dezertů. Jeho příprava není náročná a výsledek stojí za to. Tento koláč si zamiluje celá rodina a určitě se stane jedním z vašich oblíbených receptů.

Zdroj: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat