Těstoviny s krémovou řepovou omáčkou

Těstoviny s krémovou řepovou omáčkou jsou jedinečným a chutným pokrmem, který zaujme nejen svou barvou, ale také bohatou chutí. Tato zdravá a vyvážená variace klasických těstovin se hodí na oběd i večeři a potěší nejen milovníky řepy. Recept je navíc velmi snadný a rychlý, což z něj činí ideální volbu pro rušné dny. Řepa je skvělým zdrojem antioxidantů, vitamínů a minerálů, které přispívají ke zdraví srdce a podporují imunitu.

Ingredience:

  • 300 g těstovin (např. fusilli, penne nebo spaghetti)
  • 3 středně velké řepy
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml smetany na vaření (můžete použít i rostlinnou alternativu)
  • 50 g parmazánu nebo jiného tvrdého sýra, nastrouhaného
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z půlky citronu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. bazalka nebo petrželka)

Postup:

  1. Příprava řepy: Řepy omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do hrnce s osolenou vodou a vařte přibližně 30 minut, dokud nejsou měkké. Poté je sceďte a nechte vychladnout.

  2. Příprava omáčky: V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte vařenou řepu spolu s česnekem, olivovým olejem a citronovou šťávou do hladké konzistence. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody nebo smetany.

  3. Krémová konzistence: Přendejte rozmixovanou směs do pánve a přidejte smetanu. Na středním plameni zahřívejte a míchejte, dokud omáčka nedosáhne krémové konzistence. Přidejte parmazán a dochuťte solí a pepřem podle potřeby.

  4. Vaření těstovin: Mezitím, co se omáčka připravuje, uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na obalu. Těstoviny sceďte a nechte trochu vody z vaření pro případné zředění omáčky.

  5. Spojení s omáčkou: Uvařené těstoviny vložte do pánve s řepovou omáčkou a důkladně promíchejte, aby se těstoviny obalily omáčkou. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření těstovin.

  6. Servírování: Těstoviny podávejte horké, posypané čerstvými bylinkami a případně ještě trochou nastrouhaného sýra. Tento pokrm je skvělý s jednoduchým zeleninovým salátem nebo křupavým chlebem.

Tipy a variace:

  • Rostlinná verze: Pro veganskou variantu použijte rostlinnou smetanu a vynechejte sýr nebo jej nahraďte veganskou alternativou.
  • Ořechové přidání: Pro extra křupavost a chuť přidejte do omáčky hrst opražených vlašských ořechů nebo piniových oříšků.
  • Pikantní varianta: Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do omáčky špetku chilli vloček.

Těstoviny s krémovou řepovou omáčkou jsou nejen vizuálně atraktivní, ale také plné výživných látek, které podpoří vaše zdraví a potěší chuťové buňky.

Zdroj: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat