Těstoviny s krémovou řepovou omáčkou
Těstoviny s krémovou řepovou omáčkou.
Autor: Shutterstock
Těstoviny s krémovou řepovou omáčkou jsou jedinečným a chutným pokrmem, který zaujme nejen svou barvou, ale také bohatou chutí. Tato zdravá a vyvážená variace klasických těstovin se hodí na oběd i večeři a potěší nejen milovníky řepy. Recept je navíc velmi snadný a rychlý, což z něj činí ideální volbu pro rušné dny. Řepa je skvělým zdrojem antioxidantů, vitamínů a minerálů, které přispívají ke zdraví srdce a podporují imunitu.
Ingredience:
- 300 g těstovin (např. fusilli, penne nebo spaghetti)
- 3 středně velké řepy
- 1 stroužek česneku
- 100 ml smetany na vaření (můžete použít i rostlinnou alternativu)
- 50 g parmazánu nebo jiného tvrdého sýra, nastrouhaného
- 2 lžíce olivového oleje
- Šťáva z půlky citronu
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. bazalka nebo petrželka)
Postup:
-
Příprava řepy: Řepy omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do hrnce s osolenou vodou a vařte přibližně 30 minut, dokud nejsou měkké. Poté je sceďte a nechte vychladnout.
-
Příprava omáčky: V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte vařenou řepu spolu s česnekem, olivovým olejem a citronovou šťávou do hladké konzistence. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody nebo smetany.
-
Krémová konzistence: Přendejte rozmixovanou směs do pánve a přidejte smetanu. Na středním plameni zahřívejte a míchejte, dokud omáčka nedosáhne krémové konzistence. Přidejte parmazán a dochuťte solí a pepřem podle potřeby.
-
Vaření těstovin: Mezitím, co se omáčka připravuje, uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na obalu. Těstoviny sceďte a nechte trochu vody z vaření pro případné zředění omáčky.
-
Spojení s omáčkou: Uvařené těstoviny vložte do pánve s řepovou omáčkou a důkladně promíchejte, aby se těstoviny obalily omáčkou. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření těstovin.
-
Servírování: Těstoviny podávejte horké, posypané čerstvými bylinkami a případně ještě trochou nastrouhaného sýra. Tento pokrm je skvělý s jednoduchým zeleninovým salátem nebo křupavým chlebem.
Tipy a variace:
- Rostlinná verze: Pro veganskou variantu použijte rostlinnou smetanu a vynechejte sýr nebo jej nahraďte veganskou alternativou.
- Ořechové přidání: Pro extra křupavost a chuť přidejte do omáčky hrst opražených vlašských ořechů nebo piniových oříšků.
- Pikantní varianta: Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do omáčky špetku chilli vloček.
Těstoviny s krémovou řepovou omáčkou jsou nejen vizuálně atraktivní, ale také plné výživných látek, které podpoří vaše zdraví a potěší chuťové buňky.
Zdroj: názor autora