Jogurtový švestkový koláč s drobenkou

Jogurtový švestkový koláč s drobenkou je lahodný a osvěžující dezert, který se skvěle hodí pro každou příležitost. Tento koláč spojuje jemnost jogurtového těsta s výraznou chutí šťavnatých švestek a křupavé drobenky. Jeho příprava je jednoduchá a nezabere příliš času, což z něj dělá ideální volbu i pro začínající pekaře.

Ingredience

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 200 ml bílého jogurtu (nejlépe plnotučného)
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetka soli

Na náplň:

  • 500 g švestek, vypeckovaných a rozčtvrcených
  • 2 lžíce cukru (podle chuti)

Na drobenku:

  • 100 g hladké mouky
  • 80 g másla (studeného)
  • 80 g cukru
  • Špetka skořice (volitelné)

Postup

  1. Příprava těsta: Začněte předehřátím trouby na 180 °C. Ve větší míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Poté přidejte jogurt, olej a vanilkový extrakt. Vše důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladkou směs. Pomalu přisypávejte suché ingredience a míchejte, dokud se těsto nespojí.

  2. Příprava koláče: Hotové těsto nalijte do připravené formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem a vysypané moukou. Rovnoměrně rozetřete těsto po celé ploše formy. Na těsto poklaďte připravené švestky tak, aby byly rovnoměrně rozprostřené po celé ploše koláče. Pokud jsou švestky kyselejší, můžete je lehce posypat cukrem.

  3. Příprava drobenky: Ve střední misce smíchejte hladkou mouku, cukr a případně skořici. Přidejte studené máslo nakrájené na malé kousky. Rukama zpracujte směs do hrubé drobenky, kterou poté rovnoměrně nasypte na vrstvu švestek.

  4. Pečení: Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 40-45 minut, dokud povrch není zlatavý a těsto propečené. Pro kontrolu můžete použít špejli – pokud ji vytáhnete suchou, koláč je hotový.

  5. Servírování: Koláč nechte vychladnout ve formě. Po vychladnutí ho můžete podávat jako samostatný dezert nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny či zakysané smetany.

Tento jogurtový švestkový koláč s drobenkou je skvělou volbou pro podzimní dny, kdy jsou švestky v sezóně. Jeho jemná textura a vyvážená sladkost si jistě získají vaše srdce i chuťové buňky.

Zdroj: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat