Špaldové koblížky pečené v troubě

Špaldové koblížky pečené v troubě jsou zdravější alternativou klasických smažených koblížků. Díky špaldové mouce získávají lehce ořechovou chuť a pečení namísto smažení snižuje jejich obsah tuku. Tento recept je jednoduchý a ideální pro každého, kdo chce uspokojit svou chuť na sladké bez zbytečného množství kalorií.

Ingredience

  • 250 g špaldové mouky
  • 100 ml teplého mléka
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • 1 vejce
  • 30 g třtinového cukru
  • 15 g čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného droždí
  • Špetka soli
  • Vanilkový extrakt (volitelné)
  • Džem na plnění (ideálně bez přidaného cukru)

Postup

  1. Příprava kvásku: Nejprve si připravte kvásek. Do teplého mléka přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Nechte ho asi 10 minut odpočívat na teplém místě, dokud nezačne bublat a kvásek nevykvasí.

  2. Příprava těsta: Do velké mísy prosejte špaldovou mouku a přidejte třtinový cukr a špetku soli. V samostatné misce smíchejte rozpuštěné máslo s vejcem a vanilkovým extraktem (pokud jej používáte). Poté do suché směsi postupně přilévejte směs s máslem a vykynutý kvásek. Vše důkladně zpracujte, dokud nezískáte hladké a pružné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžete přidat trochu více mouky.

  3. Kynutí: Těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout zhruba 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

  4. Tvarování koblížků: Po vykynutí těsto vyklopte na lehce pomoučený vál a rozválejte ho na tloušťku asi 1 cm. Pomocí sklenice nebo vykrajovátka vykrajujte kulaté tvary. Každý koblížek můžete naplnit malým množstvím džemu – jednoduše dejte trochu džemu na střed jednoho kolečka a přikryjte druhým kolečkem, okraje pevně přimáčkněte.

  5. Pečení: Připravené koblížky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je dalších 20 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Koblížky pečte přibližně 12-15 minut, dokud nejsou zlatavé a krásně nadýchané.

  6. Servírování: Po vychladnutí můžete koblížky jemně poprášit moučkovým cukrem nebo je lehce polít rozpuštěnou čokoládou či jogurtem. Jsou vynikající samy o sobě, ale můžete je doplnit i dalším ovocem či bílým jogurtem jako dipem.

Výhody pečení ze špaldové mouky

Pečené koblížky jsou mnohem lehčí než smažené, a špalda dodává koblížkům více vlákniny a minerálů. Obsahuje méně lepku než klasická pšeničná mouka, což ji činí lehce stravitelnou alternativou.

Tento recept na špaldové koblížky pečené v troubě je ideální pro ty, kdo chtějí dopřát sladkou pochoutku s lehčím a zdravějším přístupem.

Zdroj: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat