Cuketové hranolky v troubě

Cuketové hranolky jsou skvělou alternativou k tradičním bramborovým hranolkům. Jsou lehké, zdravé, plné chuti a snadno připravitelné v troubě. Cuketa obsahuje málo kalorií, hodně vody a vitamínů, takže se hodí do zdravého jídelníčku. Tento recept je ideální pro rychlou svačinu, přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako lehké občerstvení k večernímu posezení.

Ingredience

  • 2 středně velké cukety
  • 100 g strouhanky (může být celozrnná nebo panko strouhanka pro křupavější výsledek)
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 2 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného česneku
  • Špetka mletého kajenského pepře (volitelné pro mírnou pikantnost)

Postup

  1. Příprava cuket: Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C a připravte si plech, který vyložíte pečicím papírem. Cukety důkladně omyjte a osušte. Nakrájejte je na hranolky o tloušťce přibližně 1 cm. Pokud jsou cukety příliš vodnaté, lehce je posolte a nechte chvíli odstát. Poté je osušte papírovou utěrkou, aby se odstranila přebytečná voda.

  2. Příprava strouhanky: V misce smíchejte strouhanku, strouhaný parmazán, sušený česnek, oregano, kajenský pepř, sůl a pepř. Tato směs dodá hranolkům křupavou texturu a bohatou chuť.

  3. Obalování cuket: V jiné misce rozšlehejte vejce s olivovým olejem. Každý cuketový hranolek nejprve namočte do vajíčka a poté obalte ve strouhankové směsi. Ujistěte se, že jsou hranolky rovnoměrně obalené a položte je na připravený plech s pečicím papírem.

  4. Pečení: Pečte cuketové hranolky v předehřáté troubě po dobu 20–25 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé. V polovině pečení hranolky otočte, aby byly křupavé ze všech stran. Sledujte je, aby se nepřipálily, ale zůstaly krásně křupavé.

  5. Podávání: Cuketové hranolky můžete podávat s dipem podle vašeho výběru – skvěle se hodí například jogurtový dip s česnekem, tahini nebo guacamole. Hranolky jsou nejlepší hned po upečení, kdy jsou nejkřupavější, ale chutnají skvěle i později jako studené občerstvení.

Výhody cuketových hranolků

Cuketové hranolky jsou lehkou alternativou k bramborovým hranolkům, jelikož obsahují méně kalorií a sacharidů. Cuketa je bohatá na vitamíny A, C a K, hořčík a vlákninu, což z ní činí ideální přísadu pro ty, kdo chtějí zdravou a chutnou svačinu. Pečení v troubě navíc eliminuje potřebu oleje, což dělá tento recept ještě zdravějším.

Pokud preferujete extra křupavost, můžete cuketové hranolky po obalení ve strouhance nechat několik minut odpočinout, aby se směs dobře přichytila.

Zdroj: názor autora






Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat