Řepa je často podceňovanou zeleninou, kterou někteří lidé zcela zavrhují. Přitom má nejen skvělou chuť, ale i mnoho zdravotních benefitů. Je bohatá na vitaminy, minerály a antioxidanty, které prospívají srdci, snižují krevní tlak a podporují detoxikaci organismu. Navíc ji lze připravit na mnoho chutných způsobů. Pokud jste zatím řepu nezahrnuli do svého jídelníčku, možná vás přesvědčí následující recepty.
Pečená řepa s kozím sýrem a vlašskými ořechy
Tento jednoduchý recept přináší lahodnou kombinaci pečené řepy, kozího sýra a křupavých ořechů.
Ingredience:
- 4 střední řepy
- 100 g kozího sýra
- Hrst vlašských ořechů
- Olivový olej
- Med na pokapání
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Řepu omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky. Poté ji potřete olivovým olejem a lehce osolte a opepřete.
- Plátky řepy položte na pečicí plech a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30–40 minut, dokud nejsou měkké.
- Po upečení řepu přendejte na talíř, přidejte kousky kozího sýra a posypte nasekanými vlašskými ořechy.
- Nakonec pokapejte medem a podávejte jako předkrm nebo lehkou večeři.
Řepová polévka s kokosovým mlékem
Tato jemná a krémová polévka vás překvapí svou exotickou chutí díky kokosovému mléku.
Ingredience:
- 3 střední řepy
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka kokosového mléka
- 500 ml zeleninového vývaru
- Olivový olej
- Sůl a pepř dle chuti
- Šťáva z 1 limetky
Postup:
- Řepu oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte nakrájenou řepu, podlijte vývarem a vařte asi 20 minut, dokud řepa nezměkne.
- Poté přilijte kokosové mléko a rozmixujte polévku do hladka.
- Ochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou. Podávejte s kouskem čerstvého chleba.
Řepové karbanátky s quinoou
Pokud máte rádi vegetariánská jídla, řepové karbanátky s quinoou jsou skvělou volbou.
Ingredience:
- 2 střední řepy
- 1 hrnek vařené quinoy
- 1 vejce
- 2 lžíce mouky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Řepu oloupejte a nastrouhejte najemno. Smíchejte s vařenou quinoou, vejcem, moukou, prolisovaným česnekem a kořením.
- Ze směsi vytvarujte malé karbanátky.
- Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a karbanátky z obou stran osmahněte dozlatova.
- Podávejte s čerstvým salátem nebo dipem podle chuti.
Řepa není jenom zdravá, ale také univerzální ingredience, kterou můžete připravit na mnoho různých způsobů. Zkuste některý z našich receptů a přesvědčte se, že i z nenáviděné řepy lze vykouzlit lahodné pokrmy, které potěší vás i vaše hosty.
Zdroj: www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/beetroot-recipes