Lahodné recepty z neoblíbené řepy

Řepa je často podceňovanou zeleninou, kterou někteří lidé zcela zavrhují. Přitom má nejen skvělou chuť, ale i mnoho zdravotních benefitů. Je bohatá na vitaminy, minerály a antioxidanty, které prospívají srdci, snižují krevní tlak a podporují detoxikaci organismu. Navíc ji lze připravit na mnoho chutných způsobů. Pokud jste zatím řepu nezahrnuli do svého jídelníčku, možná vás přesvědčí následující recepty.

Pečená řepa s kozím sýrem a vlašskými ořechy

Tento jednoduchý recept přináší lahodnou kombinaci pečené řepy, kozího sýra a křupavých ořechů.

Ingredience:

  • 4 střední řepy
  • 100 g kozího sýra
  • Hrst vlašských ořechů
  • Olivový olej
  • Med na pokapání
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Řepu omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky. Poté ji potřete olivovým olejem a lehce osolte a opepřete.
  2. Plátky řepy položte na pečicí plech a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30–40 minut, dokud nejsou měkké.
  3. Po upečení řepu přendejte na talíř, přidejte kousky kozího sýra a posypte nasekanými vlašskými ořechy.
  4. Nakonec pokapejte medem a podávejte jako předkrm nebo lehkou večeři.

Řepová polévka s kokosovým mlékem

Tato jemná a krémová polévka vás překvapí svou exotickou chutí díky kokosovému mléku.

Ingredience:

  • 3 střední řepy
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Šťáva z 1 limetky

Postup:

  1. Řepu oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli a česnek.
  3. Přidejte nakrájenou řepu, podlijte vývarem a vařte asi 20 minut, dokud řepa nezměkne.
  4. Poté přilijte kokosové mléko a rozmixujte polévku do hladka.
  5. Ochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou. Podávejte s kouskem čerstvého chleba.

Řepové karbanátky s quinoou

Pokud máte rádi vegetariánská jídla, řepové karbanátky s quinoou jsou skvělou volbou.

Ingredience:

  • 2 střední řepy
  • 1 hrnek vařené quinoy
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mouky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Řepu oloupejte a nastrouhejte najemno. Smíchejte s vařenou quinoou, vejcem, moukou, prolisovaným česnekem a kořením.
  2. Ze směsi vytvarujte malé karbanátky.
  3. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a karbanátky z obou stran osmahněte dozlatova.
  4. Podávejte s čerstvým salátem nebo dipem podle chuti.

Řepa není jenom zdravá, ale také univerzální ingredience, kterou můžete připravit na mnoho různých způsobů. Zkuste některý z našich receptů a přesvědčte se, že i z nenáviděné řepy lze vykouzlit lahodné pokrmy, které potěší vás i vaše hosty.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/beetroot-recipes


Související





Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat