Recept na muffiny z mrkvového dortu

Milujete mrkvový dort, ale hledáte něco rychlejšího a jednoduššího na přípravu? Muffiny z mrkvového dortu jsou ideální volbou! Jsou nejen chutné a vláčné, ale také plné zdravých ingrediencí, které si vaše tělo zamiluje. Tento recept je ideální pro snídani, svačinu nebo sladkou tečku ke kávě. Díky obsahu mrkve a ořechů jsou tyto muffiny nejen lahodné, ale i výživné. Připravte se na pečení a uvidíte, jak snadno si je zamilujete!

Ingredience

  • 250 g jemně nastrouhané mrkve
  • 200 g celozrnné mouky (můžete použít i špaldovou mouku)
  • 150 g hnědého cukru nebo kokosového cukru
  • 100 ml rostlinného oleje (např. slunečnicového nebo kokosového)
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • Špetka soli
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů (nebo pekanových ořechů)
  • 50 g rozinek (volitelné)
  • Kůra z jednoho citronu (pro svěžest)

Postup

  1. Předehřátí trouby
    Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky nebo ji lehce vymažte máslem či olejem.

  2. Míchání suchých ingrediencí
    V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a špetku soli. Tím zajistíte, že se všechny práškové ingredience rovnoměrně rozdělí a těsto bude nadýchané.

  3. Příprava mokrých ingrediencí
    V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Poté přidejte olej, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Vše důkladně promíchejte, dokud směs nebude hladká.

  4. Spojení těsta
    Do mokré směsi postupně přisypávejte suché ingredience a opatrně míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec do těsta přidejte nastrouhanou mrkev, nasekané ořechy a rozinky, pokud je používáte.

  5. Pečení
    Hotové těsto nalijte do připravených košíčků na muffiny, naplňte je asi do 3/4 výšky. Muffiny pečte v předehřáté troubě přibližně 20–25 minut, nebo dokud nebudou na povrchu zlatavé a špejle, kterou do nich zapíchnete, nebude po vytažení čistá.

  6. Chlazení a servírování
    Po upečení nechte muffiny vychladnout na mřížce. Podávejte je samostatně nebo s trochou zakysané smetany či smetanového sýra, pokud máte rádi krémové přelivy.

Tipy

  • Pokud chcete muffiny ještě zdravější, můžete část mouky nahradit ovesnými vločkami nebo použít mandlovou mouku.
  • Pro extra vláčnost přidejte do těsta jednu zralou rozmačkanou banán.

Tento jednoduchý recept na muffiny z mrkvového dortu vám zaručeně osladí den. Je vhodný i pro děti a díky zdravým surovinám si ho můžete vychutnat bez výčitek.

Zdroj: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat