Recept na dokonalé pečené středomořské kuře

Středomořská kuchyně je známá svou jednoduchostí, svěžími surovinami a chutí, která dokáže přenést vaše chuťové buňky přímo k moři. Tento recept na středomořské kuře je ideální volbou pro lehkou, zdravou a chutnou večeři. Díky kombinaci bylinek, olivového oleje a čerstvé zeleniny získáte pokrm plný výživy, který si zamiluje celá rodina.

Ingredience

  • 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 citron (šťáva + kůra)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1/2 šálku černých oliv
  • 1 červená paprika, nakrájená na proužky
  • 1 červená cibule, nakrájená na kolečka
  • 1 šálek cherry rajčátek, rozpůlených
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá bazalka na ozdobu

Postup

  1. Příprava marinády: V míse smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, šťávu a nastrouhanou kůru z citronu, oregano, tymián, mletou papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny přísady spojily.

  2. Marinování kuřete: Kuřecí prsa lehce naklepejte, aby byla rovnoměrně silná. Poté je vložte do připravené marinády, přikryjte a nechte odpočívat v lednici alespoň 30 minut (ideálně však 1–2 hodiny). Marinování dodá masu úžasnou chuť a jemnost.

  3. Pečení zeleniny: Předehřejte troubu na 200 °C. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte červenou papriku, červenou cibuli a cherry rajčata. Zeleninu pokapejte trochou olivového oleje, lehce osolte a opepřete. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne a nezíská jemně opečenou texturu.

  4. Pečení kuřete: Po odležení kuřecích prsou je opečte na rozpálené pánvi s kapkou olivového oleje. Každou stranu pečte zhruba 5–6 minut, dokud není maso zlatavé a propečené.

  5. Spojení chutí: Po upečení zeleniny ji přidejte do pánve ke kuřeti. Přidejte olivy a jemně promíchejte, aby se všechny chutě krásně spojily. Pokud chcete, můžete přidat i několik kapek citronové šťávy pro ještě svěžejší chuť.

  6. Servírování: Kuře servírujte na talíři společně s pečenou zeleninou. Na závěr posypte čerstvou bazalkou a můžete přidat i čerstvý chléb nebo vařenou rýži jako přílohu.

Tipy

  • Pro ještě autentičtější středomořskou chuť můžete přidat feta sýr nebo kozí sýr jako doplněk ke kuřeti.
  • Pokud máte rádi výraznější chutě, přidejte do marinády pár kapek balzamikového octa.

Tento recept na středomořské kuře je skvělým spojením jednoduchosti a vynikajících chutí. Je plný vitamínů, minerálů a zdravých tuků, které vám dodají energii a potěší vaše chuťové buňky.

Zdroj: názory autora


Související





Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat