Recept na domácí tatarskou omáčku
Recept na domácí tatarskou omáčku.
Autor: Shutterstock
Tatarská omáčka je oblíbeným doplňkem k různým jídlům, jako jsou hranolky, ryby nebo smažené pokrmy. Domácí tatarská omáčka je nejen chutnější, ale i zdravější variantou oproti kupovaným produktům, protože si můžete kontrolovat ingredience a přizpůsobit chuť podle vlastních preferencí. Tento recept je jednoduchý a rychlý na přípravu, takže si můžete užívat svěží a krémovou chuť tatarky kdykoli chcete.
Ingredience
- 200 g majonézy (domácí nebo kvalitní kupovaná)
- 1 malá nakládaná okurka (jemně nasekaná)
- 1 lžíce nakládaných kapar (jemně nasekaných)
- 1 lžíce čerstvého citronového džusu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku (jemně nasekaný nebo prolisovaný)
- 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
-
Příprava ingrediencí
Nejprve si připravte všechny ingredience. Nakrájejte nakládanou okurku na drobné kousky, jemně nasekejte kapary, pažitku a petrželku. Česnek buď jemně nasekejte, nebo použijte lis na česnek, aby měl omáčka intenzivní a rovnoměrnou chuť.
-
Smíchání základu
Do misky dejte majonézu. Pokud máte chuť na zdravější variantu, můžete část majonézy nahradit bílým jogurtem. Přidejte dijonskou hořčici a citronovou šťávu. Důkladně promíchejte, aby se základ tatarské omáčky rovnoměrně propojil.
-
Přidání dalších přísad
Do základu přidejte nakrájenou okurku, kapary, česnek a bylinky (pažitku a petrželku). Znovu dobře promíchejte, aby se všechny přísady rovnoměrně rozprostřely po celé omáčce.
-
Dochucení
Nakonec ochuťte omáčku solí a čerstvě mletým černým pepřem podle vlastní chuti. Pro dosažení lepší chuti nechte omáčku v lednici alespoň hodinu odležet, aby se chutě dobře propojily.
-
Servírování
Domácí tatarskou omáčku podávejte jako přílohu k vašim oblíbeným pokrmům. Výborně se hodí k hranolkům, smaženému sýru, rybám, ale i jako dip k zelenině.
Tipy
- Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat lžíci vinného octa nebo nakládané cibulky.
- Pro jemnější texturu můžete okurku a kapary nasekat velmi najemno nebo je dokonce rozmixovat do hladka.
Domácí tatarská omáčka je rychlý a jednoduchý způsob, jak obohatit jakýkoli pokrm. Můžete si ji přizpůsobit podle vlastní chuti a mít tak vždy po ruce čerstvou a chutnou omáčku bez přidaných konzervantů.
Zdroj: názory autora