Tradiční maďarský hovězí guláš s paprikou
Tradiční maďarský hovězí guláš s paprikou.
Autor: Shutterstock
Maďarský hovězí guláš je ikonické jídlo, které si získalo srdce gurmánů po celém světě. Jeho základem je bohatá směs koření, kvalitní hovězí maso a samozřejmě tradiční maďarská paprika, která dodává pokrmu jeho charakteristickou chuť. Tento pokrm je ideální na chladnější dny, kdy zahřeje tělo i duši svou sytostí a kořeněnou chutí.
Ingredience
- 800 g hovězí kližky (nakrájené na kostky)
- 2 velké cibule (jemně nasekané)
- 3 lžíce sladké maďarské papriky
- 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
- 2 rajčata (nakrájená na kostičky)
- 2 zelené papriky (nakrájené na proužky)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička soli (dle chuti)
- Čerstvě mletý černý pepř (dle chuti)
- 1 lžíce mouky (volitelné, pro zahuštění)
- 1 lžička sušené majoránky
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 bobkový list
Postup
-
Příprava základu Nejprve si připravte cibuli, kterou osmahněte na oleji nebo sádle v hrnci s tlustým dnem, dokud nezíská zlatavě hnědou barvu. Poté přidejte nasekaný česnek a chvíli smažte, aby se uvolnily jeho aromatické vůně.
-
Přidání masa a koření Do osmažené cibule přidejte kostky hovězího masa a nechte je opékat ze všech stran, dokud maso nezezlátne. Přidejte sladkou maďarskou papriku, kmín, sůl a pepř. Důkladně promíchejte, aby bylo maso dobře obalené ve směsi koření.
-
Rajčata a papriky Přidejte nakrájená rajčata, zelené papriky a rajčatový protlak. Promíchejte a nechte dusit několik minut, aby se zelenina začala rozpadat a uvolňovat šťávy.
-
Vaření guláše Zalijte směs hovězím vývarem, přidejte bobkový list a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte guláš pomalu vařit na mírném plameni přibližně 1,5 až 2 hodiny, dokud maso není měkké a omáčka se nezredukuje na hustší konzistenci.
-
Dochucení a zahuštění Pokud je guláš příliš řídký, můžete jej lehce zahustit lžící mouky rozpuštěné ve studené vodě. Nechte ještě několik minut povařit, aby se mouka důkladně propojila s omáčkou. Na závěr přidejte sušenou majoránku, která dodá guláši tradiční chuť a aroma.
-
Servírování Tradiční maďarský guláš s paprikou nejlépe chutná podávaný s čerstvým chlebem, knedlíky nebo bramborovými noky. Můžete jej ozdobit čerstvou petrželkou a případně přidat zakysanou smetanu pro jemnější chuť.
Tipy
- Pro autentickou chuť je důležité použít kvalitní maďarskou papriku, která má sladkou a jemně kouřovou chuť.
- Guláš chutná ještě lépe druhý den, kdy se chutě dokonale propojí. Pokud vám zůstane, nebojte se jej ohřát na další den.
Tradiční maďarský guláš s paprikou je lahodné a bohaté jídlo, které si oblíbí každý milovník kořeněných a vydatných pokrmů. Jeho příprava vyžaduje trpělivost, ale výsledek stojí za to. Pokud hledáte pokrm, který zahřeje a uspokojí vaši chuť na něco vydatného, je tento recept tím pravým.
Zdroj: názory autora