Tradiční maďarský hovězí guláš s paprikou

Maďarský hovězí guláš je ikonické jídlo, které si získalo srdce gurmánů po celém světě. Jeho základem je bohatá směs koření, kvalitní hovězí maso a samozřejmě tradiční maďarská paprika, která dodává pokrmu jeho charakteristickou chuť. Tento pokrm je ideální na chladnější dny, kdy zahřeje tělo i duši svou sytostí a kořeněnou chutí.

Ingredience

  • 800 g hovězí kližky (nakrájené na kostky)
  • 2 velké cibule (jemně nasekané)
  • 3 lžíce sladké maďarské papriky
  • 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
  • 2 rajčata (nakrájená na kostičky)
  • 2 zelené papriky (nakrájené na proužky)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička soli (dle chuti)
  • Čerstvě mletý černý pepř (dle chuti)
  • 1 lžíce mouky (volitelné, pro zahuštění)
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 bobkový list

Postup

  1. Příprava základu Nejprve si připravte cibuli, kterou osmahněte na oleji nebo sádle v hrnci s tlustým dnem, dokud nezíská zlatavě hnědou barvu. Poté přidejte nasekaný česnek a chvíli smažte, aby se uvolnily jeho aromatické vůně.

  2. Přidání masa a koření Do osmažené cibule přidejte kostky hovězího masa a nechte je opékat ze všech stran, dokud maso nezezlátne. Přidejte sladkou maďarskou papriku, kmín, sůl a pepř. Důkladně promíchejte, aby bylo maso dobře obalené ve směsi koření.

  3. Rajčata a papriky Přidejte nakrájená rajčata, zelené papriky a rajčatový protlak. Promíchejte a nechte dusit několik minut, aby se zelenina začala rozpadat a uvolňovat šťávy.

  4. Vaření guláše Zalijte směs hovězím vývarem, přidejte bobkový list a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte guláš pomalu vařit na mírném plameni přibližně 1,5 až 2 hodiny, dokud maso není měkké a omáčka se nezredukuje na hustší konzistenci.

  5. Dochucení a zahuštění Pokud je guláš příliš řídký, můžete jej lehce zahustit lžící mouky rozpuštěné ve studené vodě. Nechte ještě několik minut povařit, aby se mouka důkladně propojila s omáčkou. Na závěr přidejte sušenou majoránku, která dodá guláši tradiční chuť a aroma.

  6. Servírování Tradiční maďarský guláš s paprikou nejlépe chutná podávaný s čerstvým chlebem, knedlíky nebo bramborovými noky. Můžete jej ozdobit čerstvou petrželkou a případně přidat zakysanou smetanu pro jemnější chuť.

Tipy

  • Pro autentickou chuť je důležité použít kvalitní maďarskou papriku, která má sladkou a jemně kouřovou chuť.
  • Guláš chutná ještě lépe druhý den, kdy se chutě dokonale propojí. Pokud vám zůstane, nebojte se jej ohřát na další den.

Tradiční maďarský guláš s paprikou je lahodné a bohaté jídlo, které si oblíbí každý milovník kořeněných a vydatných pokrmů. Jeho příprava vyžaduje trpělivost, ale výsledek stojí za to. Pokud hledáte pokrm, který zahřeje a uspokojí vaši chuť na něco vydatného, je tento recept tím pravým.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat