Šťavnatý koláč z řeckého jogurtu bez mouky a másla

Pokud hledáte lehký a zdravý dezert, který je jednoduchý na přípravu, pak je šťavnatý koláč z řeckého jogurtu bez mouky a másla ideální volbou. Tento koláč kombinuje jemnou chuť řeckého jogurtu s přirozenou sladkostí ovoce a lehkou konzistencí, kterou mu dodává absence tradičních surovin, jako je mouka a máslo. Nejenže je zdravější, ale také výborně chutná.

Ingredience

  • 500 g řeckého jogurtu
  • 4 vejce
  • 100 g medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu nebo mandlové mouky
  • 1 špetka soli
  • 150 g čerstvého ovoce (např. borůvky, jahody nebo meruňky)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a připravte si formu na pečení. Doporučuje se použít formu o průměru 20 cm, vyloženou pečicím papírem, aby se koláč snadno vyjmul po upečení.

  2. Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte řecký jogurt, med nebo javorový sirup a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte, dokud není směs hladká a homogenní.

  3. Přidání vajec: Do směsi přidejte po jednom vejci a každé důkladně vmíchejte. Vejce dodají koláči lehkost a nadýchanost.

  4. Suché ingredience: V jiné míse smíchejte kukuřičný škrob (nebo mandlovou mouku), prášek do pečiva a špetku soli. Postupně tuto směs přidávejte do těsta a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.

  5. Přidání ovoce: Nakonec jemně vmíchejte čerstvé ovoce do těsta. Ovoce dodá koláči svěžest a sladkost. Pokud používáte větší ovoce, jako jsou meruňky, doporučuje se je nakrájet na menší kousky.

  6. Pečení: Přelijte těsto do připravené formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte přibližně 40–45 minut, dokud nebude povrch koláče zlatavý a těsto pevné na dotek. Můžete také použít špejli – pokud vyjde suchá, je koláč hotový.

  7. Servírování: Po upečení nechte koláč vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho podávejte. Tento koláč je skvělý sám o sobě, ale můžete ho ozdobit dalším čerstvým ovocem nebo lehkou vrstvou řeckého jogurtu.

Tipy

  • Varianty ovoce: Můžete experimentovat s různými druhy ovoce podle sezóny. V létě jsou ideální jahody, borůvky nebo maliny, zatímco v zimě můžete použít třeba mražené lesní plody.
  • Alternativy sladidel: Pokud chcete koláč méně sladký, použijte méně medu nebo sirupu. Můžete také použít steviu jako alternativní sladidlo.

Proč je tento koláč zdravější?

Absence mouky a másla znamená, že koláč obsahuje méně kalorií a tuků než tradiční pečené dezerty. Řecký jogurt navíc dodává bílkoviny a probiotika, která podporují zdraví střev. Tento koláč je tedy nejen chutný, ale také vyvážený a vhodný pro ty, kteří chtějí mlsat zdravěji.

Šťavnatý koláč z řeckého jogurtu bez mouky a másla je ideální pro každého, kdo hledá lehký a zdravý dezert. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek potěší i náročné gurmány. Vyzkoušejte ho a přesvědčte se sami, jak lahodný může být zdravý dezert.

Zdroj: www.freundin.de/kochen-rezept-joghurtkuchen-ohne-mehl-butter






Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat