Nejbáječnější podzimní polévky jsou nadupané zdravím

Podzim je obdobím, kdy se mění nejen počasí, ale i naše stravovací návyky. Jak se teploty snižují, máme tendenci hledat jídla, která nás nejen zahřejí, ale také podpoří naše zdraví. A co může být lepšího než chutné, výživné podzimní polévky? Tyto polévky jsou nejen výbornou cestou, jak posílit imunitní systém, ale také skvělým prostředkem, jak využít sezónní zeleninu. Zde je několik receptů na polévky, které vás zahřejí a udrží vás v kondici během chladnějších dní.

Dýňová polévka se zázvorem

Dýně je neodmyslitelnou součástí podzimního menu. Je bohatá na vitamíny A a C, které podporují imunitu, a zázvor dodává polévce nejen chuť, ale také protizánětlivé účinky.

Ingredience:

  • 1 střední dýně hokkaido
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Očistěte a nakrájejte dýni na menší kousky. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno.
  2. Na oleji osmahněte cibuli a česnek do změknutí, poté přidejte zázvor a dýni.
  3. Přilijte vývar a vařte, dokud dýně nezměkne (asi 15–20 minut).
  4. Rozmixujte dohladka, dochuťte solí a pepřem.

Bramborová polévka s pórkem

Brambory jsou skvělým zdrojem energie a pór přidává jemnou chuť a mnoho živin.

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 2 pórky
  • 1 cibule
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany (volitelné)
  • Olivový olej, sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli a pórek nakrájejte nadrobno, brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Na oleji osmahněte cibuli a pórek, dokud nezměknou.
  3. Přidejte brambory a vývar, vařte asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  4. Polévku rozmixujte, podle chuti přidejte smetanu, osolte a opepřete.

Čočková polévka s mrkví a kari

Čočka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, což z ní činí skvělý základ pro sytou podzimní polévku. Kari dodá polévce exotický nádech.

Ingredience:

  • 200 g červené čočky
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 lžička kari
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli a mrkev nakrájejte na menší kousky.
  2. Na troše oleje osmahněte cibuli, poté přidejte kari a mrkev.
  3. Přisypte čočku, zalijte vývarem a vařte 15 minut, dokud čočka nezměkne.
  4. Polévku rozmixujte dohladka a dochuťte.

Kapustová polévka s brambory

Kapusta je bohatá na antioxidanty a vitamíny. Společně s bramborami tvoří polévku, která je nejen chutná, ale i sytá.

Ingredience:

  • 300 g kapusty
  • 3 brambory
  • 1 cibule
  • 1 litr vývaru
  • Sůl, pepř, majoránka

Postup:

  1. Cibuli a brambory nakrájejte na kostky, kapustu nasekejte nahrubo.
  2. Osmahněte cibuli, přidejte brambory a kapustu.
  3. Zalijte vývarem a vařte asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  4. Polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou.

Tyto podzimní polévky jsou skutečným pokladem nejen pro vaše chuťové buňky, ale i pro zdraví. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, a jejich příprava je snadná a rychlá.

Zdroje: názor autora


Související





Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat