Recept na domácí jablečný mošt s brusinkami

Jablečný mošt s brusinkami je nejen chutným, ale také zdravým nápojem, který potěší každého, kdo si potrpí na osvěžující a přírodní chutě. Tento lahodný nápoj je ideální pro podzimní a zimní večery, ale skvěle osvěží i v teplých letních dnech. Díky kombinaci sladkých jablek a kyselých brusinek je tento mošt nejen plný vitamínů, ale také vynikající pro podporu imunitního systému. Připravte si jej doma jednoduše podle následujícího receptu.

Ingredience

  • 1,5 kg jablek (nejlépe sladkých odrůd)
  • 200 g čerstvých nebo sušených brusinek
  • 1 l vody
  • 3 lžíce medu nebo javorového sirupu (dle chuti)
  • 1 skořice (celá tyčinka nebo 1 lžička mleté)
  • 4 hřebíčky
  • Šťáva z půlky citronu
  • Případně plátek citronu nebo pomeranče na ozdobu

Postup

  1. Příprava ovoce: Jablka důkladně omyjte, zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kousky. Není nutné jablka loupat, protože jejich slupka obsahuje spoustu prospěšných látek, které zlepší chuť i výživovou hodnotu moštu.

  2. Vaření: Do většího hrnce nalijte vodu a přidejte nakrájená jablka a brusinky. Přidejte také skořici, hřebíčky a šťávu z citronu. Celou směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte jemně vařit asi 30 minut, dokud jablka zcela nezměknou a brusinky nepropustí svoji šťávu.

  3. Mixování a scezení: Jakmile ovoce změkne, odstavte hrnec z ohně a nechte trochu vychladnout. Poté směs rozmixujte pomocí tyčového mixéru nebo ji přepasírujte přes síto, aby vznikla hladká konzistence. Pokud máte raději čirý mošt, můžete ho ještě jednou přecedit přes jemné síto nebo plátno.

  4. Doslazení: Podle chuti přidejte med nebo javorový sirup. Pokud preferujete sladší nápoje, můžete množství sladidla přidat. Jablečný mošt s brusinkami však často nepotřebuje mnoho doslazení díky přirozené sladkosti jablek a kyselosti brusinek.

  5. Servírování: Jablečný mošt s brusinkami podávejte teplý nebo studený. Pokud jej podáváte v zimních měsících, můžete do každé sklenice přidat plátek citronu nebo pomeranče pro svěžest a jemnou citrusovou vůni.

Výhody jablečného moštu s brusinkami

Jablečný mošt je bohatý na vitamín C, antioxidanty a vlákninu, což z něj dělá vynikající nápoj na podporu imunity a trávení. Brusinky přidávají navíc účinné látky, které pomáhají při infekcích močových cest, a jejich antioxidační vlastnosti jsou pro tělo velmi prospěšné.

Tip

Pokud chcete mošt uchovat delší dobu, můžete jej nalít do sterilizovaných lahví a uskladnit v lednici až na týden. Pro delší skladování ho lze také zavařit.

Užijte si tuto lahodnou kombinaci chutí, která vás zahřeje i osvěží v každém ročním období.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Hruškové lívanečky

40min
(29 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

30min
(24 hlasů)

Omeleta s parmezánem

35min
(20 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(19 hlasů)
Více tipů
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat