Slyšeli jste již výraz peristaltika? Jde o odborné pojmenování pohybu stěn dutých orgánů, které tak posouvají svůj obsah jedním směrem. Uplatňuje se především v trávicí soustavě, nejvíce pak ve střevech, ale také např. v močovodech nebo vejcovodech. Ve střevech je jejím úkolem posunování potravy směrem ke konečníku, a pokud nefunguje správně, může způsobit nemalé zdravotní problémy.
Mnoho problémů se střevy se tvoří právě tehdy, když nejsou v dobré kondici. Podle názorů odborníků jsou téměř všechna onemocnění střev způsobena nesprávnou výživou. Důvodů ale může být více. Potíže však nastávají jak při pomalé, tak při příliš rychlé peristaltice.
Snížená peristaltika střev
Pomalá peristaltika střev v počátečním stadiu způsobuje zácpu, jejímž důsledkem může postupně dojít až k zánětu střev. Za normálních okolností se přijatá strava vyloučí z těla přibližně za jeden den. Pokud se tak nestane, strava stagnující ve střevech začne ztrácet obsah vody. Čím delší dobu ve střevech zůstává, tím více pak tvrdne. V těžších případech to může vést až k částečnému, anebo dokonce úplnému ucpání střev, což má pro tělo vážné následky.
Zvýšená peristaltika střev
Opačným problémem je příliš aktivní peristaltika střev, která způsobuje průjem. Může představovat stejně velké nebezpečí, a to hned z několika důvodů. Pokud zkonzumované jídlo příliš rychle opouští trávicí trakt, nemá dostatečný čas se vstřebat a zužitkovat přijímané živiny. Vitaminy a minerální látky se tak z organismu ztratí příliš rychle. Může narušit i rovnováhu střevní flóry, protože se odplaví také část užitečných bakterií. Nebezpečným průvodním jevem je také rychlá dehydratace organismu, k níž může dojít již v řádu několika dnů.
Špatná strava
Nejčastěji je příčinou narušené peristaltiky špatná strava. Může jít o nevhodnou kombinaci jídel, přejídání se nebo nedostatečné žvýkání potravy. Pokud přijímáme příliš velké množství potravy, tělo ji nemusí stíhat dobře strávit, a může se tak ve střevech hromadit, čímž peristaltiku naruší. Pokud potravu příliš hltáme, nedostatečně se v ústech natráví a náš zažívací trakt s ní poté složitě zápasí. Problémem je také konzumace velkého množství kyselinotvorných potravin, jež způsobují překyselení organismu. Jedná se zejména o bílou mouku, cukr, maso, alkohol a kávu.
Nerovnováha mikroorganismů ve střevech
Střevo je osídleno obrovským množstvím mikroorganismů, které musí být v symbióze. Některé jsou pro naše tělo prospěšné až nevyhnutelné, jiné mu škodí. Pokud je mezi nimi rovnováha, je vše v pořádku. Problém však nastane, pokud ty škodlivé začnou převažovat. Nejčastěji se tak stává při podávání antibiotik, které ničí rovnováhu mikroorganismů v trávicím traktu. Společně s antibiotiky je proto vhodné narušenou mikroflóru opět obnovovat pomocí probiotik.
Alergie a intolerance potravin
Pokud máme jakkoli narušenou funkci trávicího systému, měli bychom se vždy snažit zjistit, nejsme-li alergičtí na některé potraviny. Při tomto podezření je nejlepší navštívit lékaře, který určí, jestli bychom se neměli určitým druhům potravin raději zcela vyhnout. Poruchy zažívání způsobené alergií jsou nejčastěji projevem alergie na lepek či laktózu. Příčinou však mohou být i syntetické léky, jež mohou ovlivňovat náš nervový systém.
Stres
Hybnost střev je řízena mozkem a jeho nervovou soustavou. Z mozku přicházejí rytmické informace, aby se svaly kolem střevních stěn stahovaly a uvolňovaly a způsobovaly tak peristaltický pohyb. Nemusí se tedy vždy jednoznačně jednat o špatnou stravu, ale také stres, který může nervovou soustavu, a tím i funkci střev, negativně ovlivňovat.
Jak zlepšit a nastartovat trávení?
Omezte příjem potravin způsobujících překyselení organismu. Naopak zvyšte příjem vlákniny, která chrání střevní stěny a pomáhá z trávicího traktu uvolňovat zbytky potravy. Nepřejídejte se a jezte v klidu, aby mělo tělo dostatek času potravu strávit. Pijte dostatečné množství tekutin, aby nedocházelo k tvrdnutí potravy ve střevech. A v neposlední řadě se pokuste snížit stres, dopřejte si dostatek spánku a pohybu. Udržíte tak v kondici i mozek, jenž peristaltiku řídí.
Zdroj: verywellhealth.com, eatthis.com