Správný jídelníček může zvýšit naši imunitu, a tím odolnost proti nemocem.
Avšak pokud máme slabší imunitní systém a jsme stále nachlazení, tak je důležité jíst správné potraviny, které nám pomohou se rychleji zotavit.
Nápoje
Při nepříjemném pocitu v krku nebo nachlazení nemáme většinou chuť na pevnou stravu, ale musíme mít dostatek tekutin. Nejlepší volbou jsou černé čaje, do kterých přidáme zázvor, citron nebo mátu, které jsou vhodné především na podrážděný žaludek, ale také jako vitaminová injekce. Kromě čajů bychom měli pít také domácí ovocné šťávy, které obsahují velké množství vitaminu C. Pokud nás právě škrábe v krku, měli bychom sáhnout po zeleném čaji s medem, který podporuje imunitní systém. V neposlední řadě je při nachlazení takovým skvělým nakopávačem heřmánkový čaj s pořádnou dávkou tří druhů citrusů a medu.
Lehce stravitelné bílkoviny
Dostatek bílkovin je důležitý jak při nemoci, tak při plném zdraví. Bílkoviny posilují naše tělo a dodávají nám energii. Při nemoci většinou nechceme jíst těžká jídla a pravděpodobně nebudeme mít chuť na vydatný steak. Lehce stravitelné bílkoviny nalezneme například ve vejcích nebo jogurtech.
Polévky
Čiré vývary, jako je kuřecí, zeleninový nebo hovězí jsou skvělou volbou na zklidnění žaludku, ale také dodávají našemu tělu energii a hydrataci. Teplá polévka nás také zahřeje při zimnici a zmírňuje zácpu.
Jogurty
Probiotika, která obsahují jogurty, zkracují nachlazení a chřipku. Měli bychom vybírat jogurty, které obsahují probiotické bakterie rodu Lactobacillus casei nebo Lactobacillus reuteri. Nalezneme je například v řeckém jogurtu.
Voda
A nejdůležitější rada na závěr je dostat do těla dostatek tekutin. Bez vody to jednoznačně nejde. A pokud do sklenice přidáte kostku ledu, vaše tělo se začne vnitřně ochlazovat, a snáz tak srazíte i teplotu.
Zdroj: Johanka Mo healthline.com