Desítka nejzdravějších čajů

24.04.2022 Johanka Mo Zdraví

Pokud jste doteď nebyli moc velkými příznivci pití čaje, udělejte si chvilku na přečtení následujícího článku a najděte si svého čajového favorita. Některé druhy čajů mají až zázračné účinky na zdraví.

Vhodným výběrem čaje můžete např. snížit zánětlivost, krevní tlak nebo cholesterol a zabránit oxidačnímu stresu. Pakliže v čaji hledáte stejně jako v kávě spíše stimulační účinek, pak se budete divit, ale existují čaje, které dokážou nabudit ještě mnohem víc než káva a taky na delší dobu. Některé jsou známé i pro svůj tuk spalující účinek.

Zelený čaj

Zelený čaj e považován za jeden z nejzdravějších čajů, protože obsahuje spoustu antioxidantů a katechinů. Poslední výzkumy ukazují, že tento katechin může významně přispět k ochraně zdraví srdce. Konkrétně přispívá ke snížení zánětu a zlepšení krevního oběhu. Pravidelné pití zeleného čaje pomáhá snížit riziko srdečních chorob a mimo jiné má zelený čaj protizánětlivé vlastnosti. Dále pomáhá snižovat krevní tlak a LDL cholesterol. Bývá často spojován s redukčními dietami, protože urychluje metabolismus. Studie rovněž ukázaly, že zelený čaj může zabránit rozvoji některým typům rakovinových buněk (1).

Bílý čaj

Bílý čaj patří mezi nejméně zpracované čaje. Jeho listy si udržují přirozený zelený odstín, protože listy jsou ihned po sklizni sušeny na slunci. Ve srovnání s jinými čaji má méně kofeinu. Mimo jiné obsahuje antioxidanty, které pomáhají snižovat inzulínovou rezistenci a mohou regulovat hladinu cukru v krvi (1).

Oolong

Oolong je částečně fermentovaný čaj. Čajové lístky jsou ihned po sklizni a usušení podstoupeny oxidaci. Výsledkem různých úrovní oxidace je příjemně sladké aroma. Obsahuje antioxidanty, vitaminy a minerály a to zejména vápník, mangan, měď, karoten a selen. Z vitaminů to je především vitamín A, B, C, E a K. Kromě toho je bohatým zdrojem kyseliny listové. Díky velkému množství antioxidantů pomáhá odstraňovat z těla volné radikály a díky obsahu flavonoidů pomáhá snižovat zánět a má antimikrobiální vlastnosti (1).

Černý čaj 

Černý čaj je podobně jako zelený čaj známý svými pozitivními účinky na zdraví. Ze všech čajů má největší obsah kofeinu, takže může sloužit jako náhrada za kávu. Obsahuje aminokyselinu nazývanou L-theanin, která pomáhá zpomalit vstřebávání kofeinu a tím prodlužuje dobu přísunu energie. Výzkumy ukazují, že tři šálky denně mohou snížit riziko srdečních chorob. Černý čaj také obsahuje polyfenoly, které napomáhají k lepšímu trávení (2).

Pu-Erh 

Pu-erh je kromě svých pozitivních účinků na zdraví známý svou silně sladkou chutí s dřevitými tóny. Obsahuje antioxidanty, které pomáhají z těla odvádět volné radikály, působí detoxikačně a zabraňuje oxidačnímu stresu. Oxidační stres je spojen s řadou onemocnění od předčasného stárnutí, a dokonce s rozvojem Alzheimerovy choroby (3). 

Rooibos 

Rooibos je jihoafrický nápoj vyrobený z listů keře nazývaného čajovec kapský. Čajové lístky při zpracování prochází procesem fermentace, který zajišťuje jeho typickou červenohnědou barvu a výraznou nasládlou chuť. Výzkumy ukazují, že rooibos obsahuje antioxidanty, které snižují oxidační stres a pomáhají chránit játra (1).

Yerba maté 

Yerba maté je čaj vyrobený z lístků a větviček rostliny Ilex paraguariensis, tedy cesmíny paraguayské. Popíjí tradičním způsobem z nádoby zvané kalabasa pomocí bombilly, což je brčka, která slouží jako filtr. Yerba je bohatá na antioxidanty a živiny. Obsah antioxidantů je u yerby maté dokonce větší než u zeleného čaje. Dále obsahuje xantiny, saponiny, polyfenoly. Jednou z hlavních předností jsou její povzbuzující účinky, a to bez projevů nervozity, jako tomu může být u kávy. Kromě přísunu energie zároveň zvyšuje i mentální výkonnost. Mimo jiné pomáhá předcházet infekcím bakteriemi, parazity, houbami, snižuje hladinu cukru v krvi a je vhodná v redukčním období, protože snižuje chuť k jídlu a urychluje metabolismus. Kromě výše zvýšených látek obsahuje vitamin C a E a z minerálních látek je to selen a zinek, a tím yerba posiluje imunitní systém (2).

Ibiškový čaj 

Ibiškový čaj je vyroben z květů Ibišku, které se pěstují do jejich purpurového odstínu. Chutí je podobný brusinkám. Studie ukazují, že Ibišek vykazuje protinádorové vlastnosti. Ibiškový čaj se také může pochlubit příznivými účinky na zdraví srdce a to díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem (1).

Heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj je připravován z rostliny heřmánku pravého, který je známý pro své uklidňující účinky. Největším přínosem pro zdraví jsou zejména právě jeho zklidňující účinky, které zlepšují spánek a zároveň prodlužují čas strávený v hlubokých cyklech spánku (4).

Mátový čaj

Mátový čaj je asi nejznámějším čajem na trávicí obtíže, máta peprná totiž pomáhá zmírnit zánět a podrážděný žaludek. Mimo to má také analgetické vlastnosti, takže ulevuje od bolesti. Mezi významné látky v mátovém čaji patří fenolové sloučeniny, jako je kyselina rosmarinová a flavonoidy (5).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4055352/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6512146/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20641056/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/,  (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4171855/






Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat