Jahody prostě chutnají jako čisté léto! S červeným ovocem, trochou mascarpone a tvarohu můžete nyní připravit velmi jednoduchý letní dezert. Navíc se nemusíte bát, že byste po mlsání ztloustli. Jahody jsou totiž nejen lahodně chutné a plné vitaminů, ale i téměř bez kalorií.
V 17. století byla jahoda, jak ji známe dnes, vytvořena náhodným křížením dvou původních odrůd. Od té doby si můžeme vychutnat čerstvou červenou pochoutku každý rok od května do července. Kromě své nasládlé aromatické chuti vás jahody přesvědčí jako téměř žádné jiné ovoce s plným balíčkem živin.
Nízkokalorická vitaminová bomba
Jahody se skládají z 90 procent vody, přesto obsahují velké množství zdraví prospěšných látek. Kromě vitaminů nám jahody poskytují důležité minerály, stopové prvky, vlákninu a sekundární rostlinné látky. Navíc na každých 100 gramů mají jen 32 kilokalorií a obsahují také vlákninu, která má sytící účinek a tlumí nárůst hladiny cukru v krvi (1). Mlsání je proto výslovně povoleno!
Vitamin C
Jahody obsahují více vitaminu C než pomeranče. Již 200 gramů červeného ovoce pokrývá průměrnou denní potřebu. Tělo mimo jiné potřebuje vitamin C k vybudování pojivové tkáně a kostí. Má také antioxidační účinek, například zachycením volných radikálů. To chrání buňky a molekuly v těle před poškozením (1).
Připravte si jahodové lasagne
Čerstvé, ovocné a lehké dezerty jsou v létě velmi žádané. Pokud hledáte něco nového, tento recept na jahodové lasagne s mascarpone a tvarohem zní nejen fantasticky, ale také tak chutná (2)!
Jahodové lasagne
Ingredience
1 kg jahod
500 g mascarpone
200 g dlouhých piškotů
1 tabulka bílé čokolády
250 g tvarohu
2 lžíce moučkového cukru
1 ks vanilkový cukr
200 g smetany
Postup
1 Smíchejte tvaroh, vanilkový cukr a mascarpone do krému. Pak ušlehejte v samostatné misce smetanu a vmíchejte do tvarohového krému. Umyjte jahody a odstraňte stonek. Polovinu rozmixujte na pyré a druhou polovinu nakrájejte na čtvrtiny.
2 Dno zapékací misky pokryjte cukrářskými piškoty. Pak na ně dejte 2–3 lžíce jahodového pyré. Nahoru rozprostřete rozčtvrcené jahody a zakončete vrstvou tvarohu. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Vršek dezertu ozdobte rozčtvrcenými jahodami.
3 Nastrouhejte bílou čokoládu a posypejte jahodové lasagne. Poté vložte do chladničky na dobu nejméně tří hodin, nejlépe přes noc.
Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8145532/, (2) www.foodfolksandfun.net/strawberry-lasagna/