Voda zasytí, podpoří trávení, urychlí spalování kalorií a odplaví z těla nečistoty. Při hubnutí je tedy její zvýšená konzumace velice dobrým tahem. Dejte kilům navíc šach mat!
Voda je základem našeho života a v lidském organismu má nezastupitelné místo. Slouží jako prostředek umožňující hladký průběh biochemických reakcí, přičemž zásobuje buňky živinami a ze systému naopak odvádí odpadní látky a nečistoty. Zároveň usnadňuje trávení, reguluje teplotu, normalizuje tlak a zasahuje do vylučování. Neobejde se bez ní ani dýchání a činnost srdce (1). Ano, tak moc je voda důležitá! Ovšem vyladí vám i štíhlé křivky. Pokud tedy držíte nějakou dietu, s jejím množstvím se vůbec neomezujte. Jak přesně vám pomůže?
Záruka většího a delšího pocitu sytosti
Co je při shazování nadbytečných kilogramů asi vůbec to nejhorší? Neustále kručení v žaludku a téměř nezvladatelná touha po něčem k snědku. Lze na to ale vyzrát, a to díky „obyčejné“ vodě, která potlačuje hlad a omezuje zbytečné mlsání. Studie (2) z roku 2014, kterou zveřejnil magazín Journal of Natural Science, Biology, and Medicine, prokázala, že lidé, kteří vypijí 500 ml před snídaní, obědem i večeří, registrují menší chutě k jídlu, a co víc – po osmi týdnech tohoto vodního režimu registrují úbytek tělesné hmotnosti i nižší BMI index.
Rychlejší spalování kalorií
Je až k nevíře, že má tekutina bez vůně i jakékoli chuťové stopy takovou moc. Věděli jste, že tenhle životabudič tekoucí z kohoutku podstatně urychluje spalování kalorií? Zaznamenal to další průzkum (3), podle kterého mají ti, kteří pitný režim nepodceňují, zvýšený energetický výdej. Jedinou podmínkou je, aby voda byla studená, nebo měla pokojovou teplotu.
Méně kalorií, štíhlejší proporce
Voda je přirozeně nízkokalorická, proto představuje báječnou alternativu energetických nápojů, džusů a dalších druhů přeslazeného občerstvení. Pokud místo nich budete konzumovat raději vodu, můžete podle jisté studie (4) z roku 2012 výrazně zhubnout již po šesti měsících.
Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4121911/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24684853/, (4) www.academic.oup.com/ajcn/article/95/3/555/4578292