Kvůli špatnému spánku se cítíme o několik let starší

Když se dobře a hezky nevyspíme, připadáme si zhruba o čtyři roky starší. Je to dnes přesně váš případ? Vydržte do večera a jděte si dřív lehnout. Zítra se totiž zase můžete cítit jako vitální dvacítka!

Vyspat se do krásy? To chceme všichni. V ještě lepším případě i do psychické pohody, kterou nerozhodí ani špatné počasí, arogantní šéf, stávkující kávovar, dopravní zácpa a nevypratelný flek na sváteční košili. Kéž by to však bylo takhle jednoduché.

Pyžamo jako klíčový faktor

Potíže se spánkem má v dnešní stresující době kdekdo. Jeho deficit se pak kromě jiného spojuje se srdečními komplikacemi, zhoršenou činností ledvin, vysokým krevním tlakem, cukrovkou druhého typu, obezitou i chronickou únavou (1). Hodně si ale pohrává také s myslí a tím, jak se ve svém vlastním těle cítíme. Prokázala to nejnovější dvoufázová studie (2) zveřejněná v magazínu Proceedings of Royal Society B. Z jejích poznatků vyplynulo, že pokud si dostatečně neodpočineme hned dvě noci po sobě, vnitřně si připadáme minimálně o čtyři roky starší. Zajímavé je, že opačně to funguje také – v případě kvalitního spánku máme pocit mladistvosti a vitálnosti.

Klam ospalosti oblafne i kalendář

„Spánek má obrovský vliv na to, jak vnímáme svůj věk. A nejde jen o dlouhodobé spánkové vzorce, i dvě noci mají velký dopad,“ vysvětlila v rozhovoru pro časopis The Guardian švédská vědecká výzkumnice a jedna ze spoluautorek zmíněné studie Leonie Balter (3). Dle jejího názoru to vysvětluje, proč se lidé, kteří se označují za noční sovy, cítí výrazně starší a „opotřebovanější“ než ve skutečnosti jsou. A to je potíž, neboť uvedená specialistka zastává názor, že pouhý pocit mládí může ovlivnit nejen náladu a zdraví, ale ve své podstatě i celkovou dlouhověkost. O důvod víc, proč si vyladit odpočinkový harmonogram, viďte?

Zdroje: (1) www.nhlbi.nih.gov/health/sleep-deprivation (2) www.royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2024.0171, (3) www.theguardian.com/science/2024/mar/27/two-nights-of-broken-sleep-can-make-people-feel-years-older-finds-study






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat