Podvečerní cvičení je pro srdce to pravé

Kdo chce mít výrazně nižší pravděpodobnost kardiovaskulárních komplikací, ten by si měl fyzickou aktivitu šetřit až na večer. Je to dobré pro srdce i příslib delší existence.

Cvičit brzy ráno za zpěvu ptáků se vám ani trochu nechce? Tak se do toho nenuťte a sport si naplánujte až na pozdní odpoledne. Kromě toho, že se déle vyspíte, to bude mít i překvapivý zdravotní přínos týkající se dlouhověkosti.

Hurá do posilovny? Jen žádný kvalt!

Australští vědci přicházejí s nečekaným poznatkem, který ranní sovy možná trochu naštve, ale co naplat, důkazy se holt nemýlí. Podle jejich nejnovějšího průzkumu (1) mají lidé s nadváhou, kteří se  hýbou po 18. hodině večerní, o celých 61 procent nižší riziko srdečních onemocnění i předčasného úmrtí než ti, co se fyzické aktivitě věnují bezprostředně po probuzení. To je prý hodně nadějná zpráva, která spoustu věcí změní.

Nové informace, nová doporučení

„Tato studie jen potvrzuje, že lepší načasování fyzické aktivity by mohlo být důležitou součástí doporučení pro budoucí léčbu obezity i diabetu druhého typu, stejně jako preventivní zdravotní péči všeobecně,“ shrnuje závěry své studie australský vědecký výzkumník a její hlavní autor Emmaneul Stamatakis (2). Jeho odborný tým učinil tento převratný objev na základě analýzy fyzické aktivity pomocí speciálního monitorovacího zařízení, které po dobu osmi let nosilo 30 tisíc zúčastněných dobrovolníků. Sledování pohybu se neomezovalo jen na cvičení jako takové, zahrnovalo i jiné činnosti, jako třeba procházky se psem, úklid domu nebo sekání trávy na zahradě. V úvahu byly vzaty i rozdíly ve věku, pohlaví, kuřáckých návycích a přijmu stravy. Zjistilo se tak, že ať už jde o muže, ženy, starší nebo mladší jedince, plánování fyzické aktivity na večer slibuje zajímavou kompenzaci zdravotních rizik.

Zdroje: (1) www.sydney.edu.au/news-opinion/news/2024/04/10/does-the-time-of-day-you-move-your-body-make-a-difference-to-you.html, (2) www.nypost.com/2024/04/12/lifestyle/huge-myth-about-exercise-finally-debunked/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat