Letní alergii lze krotit večerní sprchou

Ono to samozřejmě není vidět, ale po každém pobytu venku vám ve vlasech i na pokožce ulpí velké množství pylu, který dráždí vaši alergii i nervy. Po klidný spánek a zmírnění alergických reakcí je tu večerní sprcha.

Na dlouhé a teplé dny jsme se těšili celou zimu. S prvními velmi výmluvnými příznaky alergie nás to ale rázem přešlo. Věčně ucpaný nos, permanentní kýchání, uslzené oči, nekončící nákupy papírových kapesníků i časté návštěvy lékárny – to všechno je tak únavné!

Zase to přišlo nějak dřív

„Závažnost alergií je rok od roku horší. Dříve se otepluje, takže alergická sezona trvá déle. Rostliny také produkují více pylu, kvůli čemuž lidé pociťují symptomy v akutnější míře,“ vysvětluje situaci newyorská alergoložka Purvi Parikh (1). Kromě toho, že je to krajně nepříjemné, to může ohrozit i kvalitu života a letní socializaci. Téměř 22 procent alergiků kvůli své „nemoci“ odmítá pozvání na venkovní akce, prokázala jistá nedávná studie (2). Toto izolační omezení je pak spojováno s depresemi a větším výskytem úzkostných stavů (3). Zní vám to povědomě? Možná by vám mohl pomoci jeden pětiminutový rituál, který alergické symptomy doslova spláchne.

Úleva bez pilulek a sprejů

Ti, kteří mají ve zvyku sprchovat se ráno, si zřejmě budou muset přeorganizovat denní harmonogram, ovšem výsledek bude stát za to. Právě večerní koupání je totiž to, o čem je řeč! „Všudypřítomný pyl pokrývá vlasy i kůži, přičemž proniká také do dýchacích cest. Jít spát bez sprchy může pro alergiky znamenat další expozici toho, na co jsou hákliví, a to i když dávno nejsou venku, ale v pohodlí svého domova,“ popisuje americká alergoložka Monica Craft s tím, že voda odstraní pyl a omezí jeho přenášené množství do domova a lůžkovin (4). Pára rovněž uvolní ucpané dýchací cesty, takže se vám bude mnohem lépe dýchat.

Zdroje: (1) www.nypost.com/lifestyle/tips-for-surviving-seasonal-allergies/, (2) www.nypost.com/2024/04/26/lifestyle/are-allergies-interfering-with-your-social-life/, (3) www.nypost.com/2024/04/12/lifestyle/spring-allergies-linked-to-depression-suicide-expert/, (4) www.huffpost.com/entry/showering-before-bed-seasonal-allergies_l_66670d6ce4b02fc48bf41ac4






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat