Vhodná denní doba suplementace vitaminů mám vliv na zdraví

02.07.2024 | Zdraví

Správná suplementace vitamínů může mít zásadní vliv na naše zdraví. Nicméně, aby se maximalizovala jejich účinnost, je důležité vědět, kdy je nejvhodnější čas na jejich užívání. Různé vitamíny se vstřebávají nejlépe v různých časech dne, v závislosti na jejich specifických vlastnostech a způsobu, jakým je tělo metabolizuje.

Ranní suplementace

Vitamíny rozpustné v tucích: Vitamíny A, D, E a K se nejlépe vstřebávají, když jsou užívány s jídlem obsahujícím tuk. Proto je ideální brát je ráno spolu se snídaní, která obsahuje zdravé tuky, jako jsou ořechy, avokádo nebo olivový olej. Vitamín D, který je důležitý pro zdraví kostí a imunitu, se také doporučuje užívat ráno, protože může pomoci regulovat cirkadiánní rytmy a zlepšit kvalitu spánku.

Multivitamíny: Pokud užíváte multivitamíny, je nejlepší je brát ráno s jídlem, aby se zajistilo, že vaše tělo bude mít dostatek energie na jejich vstřebání a metabolizaci během dne.

Odpolední suplementace

B-komplex vitamíny: Vitamíny skupiny B, které zahrnují B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12, hrají klíčovou roli v energetickém metabolismu a mohou pomoci zvýšit energii. Z tohoto důvodu je vhodné je užívat ráno nebo odpoledne. Užívání těchto vitamínů v pozdější části dne může poskytnout potřebný energetický impuls a pomoci předcházet únavě.

Večerní suplementace

Vitamín C: Tento vitamín je důležitý pro imunitní systém, pokožku a kardiovaskulární zdraví. Ačkoliv jej lze užívat kdykoliv během dne, někteří lidé preferují večerní užívání, aby podpořili regeneraci těla během spánku. Vitamín C je rozpustný ve vodě, takže je vhodné jej užívat s dostatečným množstvím tekutin.

Hořčík: Tento minerál je známý svými uklidňujícími účinky na nervový systém a může pomoci zlepšit kvalitu spánku. Užívání hořčíku večer, před spaním, může podpořit relaxaci svalů a klidnější spánek. Hořčík se často nachází v přípravcích jako magnesium glycinate, který je známý svou vysokou vstřebatelností.

Důležité tipy

  • Dodržujte pravidelnost: Je důležité užívat vitamíny pravidelně ve stejnou dobu každý den, aby si tělo zvyklo na jejich příjem.
  • Konzultace s lékařem: Před zahájením jakéhokoliv doplňkového režimu byste měli konzultovat svého lékaře, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky.
  • Hydratace: Ujistěte se, že pijete dostatek vody během dne, aby se zajistilo správné vstřebávání vitamínů, zejména těch rozpustných ve vodě.

Optimální čas pro užívání vitamínů může výrazně ovlivnit jejich účinnost a přínosy pro zdraví. Dodržování těchto jednoduchých doporučení vám pomůže maximalizovat výhody, které získáte ze své suplementace.

Zdroj: www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ss/slideshow-best-ways-to-take-different-vitamins, www.ods.od.nih.gov/factsheets/WYNTK-Consumer






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat