Bezchybná lékárnička na cesty

04.07.2024 Lea Novotná Zdraví

Plánování dovolené je vzrušující záležitost, ale nezapomeňte také na důležitý aspekt: zdravotní přípravu. Mít správné léky a zdravotnické potřeby může být klíčové pro bezproblémový průběh vaší cesty. Zde je seznam léků a zdravotnických potřeb, které byste měli zvážit při balení na dovolenou.

Základní léky na bolest a horečku

Paracetamol nebo ibuprofen jsou základní léky, které by neměly chybět v žádné cestovní lékárničce. Pomohou při bolestech hlavy, svalů, zubů nebo při horečce. Ibuprofen navíc působí protizánětlivě, což může být užitečné při zánětech a otocích.

Léky na zažívací potíže

Cestování může někdy způsobit problémy s trávením. Antacida nebo inhibitory protonové pumpy (například omeprazol) pomohou při pálení žáhy. Loperamid je užitečný při průjmu, zatímco probiotika mohou pomoci udržet zdravou střevní mikroflóru.

Léky na alergie

Pokud trpíte alergiemi, nezapomeňte si přibalit antihistaminika. Mohou pomoci při alergických reakcích na potraviny, hmyzí bodnutí nebo pyly. Příklady zahrnují cetirizin nebo loratadin.

Léky na cestovní nevolnost

Pokud jste náchylní k nevolnosti při cestování, vezměte si léky proti cestovní nevolnosti, jako je dimenhydrinát nebo meclizin. Jsou účinné při zmírnění příznaků mořské, letecké nebo automobilové nemoci.

Zdravotnické potřeby první pomoci

Je vždy dobré mít u sebe malou lékárničku s následujícím vybavením:

  • Náplasti různých velikostí
  • Sterilní obvazy
  • Dezinfekční prostředky (např. jód nebo alkoholové ubrousky)
  • Nůžky
  • Pinzeta (užitečná pro odstranění třísek nebo klíšťat)

Léky na předpis

Pokud užíváte nějaké léky na předpis, nezapomeňte si vzít dostatečné množství na celou dobu pobytu plus několik dní navíc pro případ zpoždění nebo nečekaných událostí. Mějte u sebe také kopii předpisu nebo lékařskou zprávu.

Krém na opalování a poštípání hmyzem

Krém s vysokým SPF ochrání vaši pokožku před slunečním zářením. Repelent proti hmyzu a krém po štípnutí hmyzem (například s obsahem hydrokortizonu) může pomoci zmírnit svědění a otoky.

Specifické potřeby dle destinace

Zohledněte také specifika vaší destinace. Například při cestování do tropických oblastí může být potřeba přibalit antimalarika nebo se nechat očkovat proti určitým nemocem.

Při balení na dovolenou nezapomeňte na zdravotní přípravu. Správné léky a zdravotnické potřeby mohou zabránit nepříjemnostem a zajistit, že si svou dovolenou užijete naplno. Před cestou se také poraďte se svým lékařem, aby vám pomohl přizpůsobit lékárničku vašim individuálním potřebám.

Zdroj: www.health.clevelandclinic.org/travel-first-aid-kit






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Ovesná kaše přes noc

5min
(2 hlasů)

Omeleta plněná baby špenátem

55min
(11 hlasů)

Vanilkové vafle

40min
(40 hlasů)
Více tipů
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat