Pravda o vyzdvihované konzumaci šťávy z celeru

10.07.2024 Lea Novotná Zdraví

Popíjení celerové šťávy je hitem, které se v posledních letech změnilo spíše v neskutečné šílenství a drastickou dietu. Co na ní všichni vidí a kdy je nejlepší ji pít?

V posledních letech se šťáva z celeru stala populárním trendem ve světě zdraví a wellness. Mnoho lidí ji chválí jako zázračný nápoj, který přináší řadu zdravotních benefitů. Ale co je na tomto trendu pravdy? Podívejme se na to blíže.

Výživové složení celeru

Celer je bohatý na vitamíny a minerály. Obsahuje vitamíny K, C a B6, dále folát, draslík a mangan. Má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody, což z něj činí skvělý hydratační prostředek. Šťáva z celeru si uchovává mnoho těchto živin, což přispívá k jejímu zdravotnímu přínosu (1).

Potenciální zdravotní přínosy

  1. Zlepšení trávení: Šťáva z celeru obsahuje přírodní vlákninu, která může pomoci při trávení a prevenci zácpy. Kromě toho má také diuretické účinky, což znamená, že podporuje vylučování vody z těla (2).

  2. Protizánětlivé účinky: Celer obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci snížit zánět v těle. To je zvláště užitečné pro lidi trpící chronickými zánětlivými onemocněními (2).

  3. Podpora hydratace: Díky vysokému obsahu vody je šťáva z celeru vynikajícím prostředkem k hydrataci organismu. To je důležité zejména v letních měsících nebo po fyzické aktivitě (2).

  4. Snížení krevního tlaku: Některé studie naznačují, že pravidelná konzumace šťávy z celeru může pomoci snížit krevní tlak díky obsahu draslíku a dalších látek podporujících zdraví srdce (2..

Skeptický pohled

Navzdory mnoha opěvovaným přínosům je důležité být skeptický a nevěřit slepě všem tvrzením. Zde je několik bodů k zamyšlení (3):

  1. Nedostatek vědeckých důkazů: Mnoho tvrzení o zázračných účincích šťávy z celeru není dostatečně podloženo vědeckými studiemi. Většina důkazů je založena na osobních zkušenostech a anekdotách.

  2. Možné vedlejší účinky: Při nadměrné konzumaci může šťáva z celeru způsobit nadýmání a průjem. Lidé s alergií na celer by se měli vyvarovat jeho konzumaci, aby předešli alergické reakci.

  3. Interakce s léky: Šťáva z celeru může interagovat s některými léky, zejména těmi, které ovlivňují krevní tlak a srážlivost krve. Vždy je dobré konzultovat konzumaci s lékařem, pokud užíváte nějaké léky.

Šťáva z celeru může být zdravým doplňkem vaší stravy, pokud je konzumována s mírou a jako součást vyvážené stravy. Má řadu potenciálních přínosů, zejména v oblasti hydratace, trávení a snižování zánětů. Je však důležité být opatrný a nepřikládat jí zázračné vlastnosti bez dostatečných vědeckých důkazů.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.6492, (3) www.medicalnewstoday.com/articles/324932






Celkem 2 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat