Díky večernímu chvilkovému cvičení můžete spát déle

Pokud chcete spát zhruba o půl hodiny déle, čímž si ještě více odpočinete, hoďte si večer pár dřepů nebo vestoje zvedejte kolena. Tříminutové sekce několikrát zopakujte třeba během sledování filmu. Úspěch zaručen!

Není žádnou novinkou, že cvičení do zdravého životního stylu neodmyslitelně zapadá, protože přináší celou řadu výhod pro tělo i mysl. Přispívá třeba k udržení optimální hmotnosti, zlepšuje kardiovaskulární kondici a posiluje svaly i kosti. Silný vliv má také na kvalitu spánku. Jak je to ale s jeho načasováním?

Ráno versus večer

Dlouhou dobu se předpokládalo, že večerní fyzická aktivita noční odpočinek spíše narušuje, neboť zvyšuje tepovou frekvenci i tělesnou teplotu, což bezproblémovému usínání doslova odporuje. Kvůli tomuto názoru se jí tedy mnozí v podvečerních hodinách raději vyhýbali, aby se frustrovaně nepřevalovali v posteli. Poznatky nedávného výzkumu (1) však naznačují, že pohyb před spaním je naopak ku prospěchu, jelikož si díky němu déle přispíme a vzbudíme se úžasně odpočatí. Nejlepší je na tom asi to, že jde o velmi krátké úseky bez kdovíjaké zátěže. Prostě jedna velká pohoda!

I málo stačí

Novozélandští autoři zmíněné studie zjistili, že když si lidé před ulehnutím udělají krátká a jednoduchá tříminutová cvičení, jako třeba dřepy nebo zvedání kolen vestoje, spí v průměru o 27 minut déle než ti, kteří večer jen sedí na gauči. Jediný háček tkví v tom, že tyto aktivní záchvěvy je prý nutné opakovat několikrát za večer, v ideálu každých 30 minut.

Skvělá náplň reklamy

„Tyto konkrétní cviky jsme vybrali proto, že nevyžadují speciální vybavení ani mnoho místa. Lidé se jim mohou věnovat i u sledování televize,“ vysvětluje lékařka a specialistka zdravé výživy Meredith Peddie, která se na tomto výzkumu podílela (2). „Podle toho, co víme z předchozích odborných závěrů, byste pravděpodobně dosáhli podobného efektu i chozením kolem domu, pochodováním na místě nebo tančením ve svém obývacím pokoji. Tento klidnější způsob je ale mnohem příjemnější. Nejdůležitější je, abyste pravidelně vstávali ze židle a trochu se hýbali,“ doporučuje Meredith Peddie.

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1051264?, (2) www.eurekalert.org/news-releases/1051303






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat