Metabolismus lze hravě nastartovat i po čtyřicítce

12.10.2024 Lea Novotná Zdraví

Po čtyřicítce mnoho lidí začne pociťovat změny v těle, které souvisejí se zpomalujícím se metabolismem. Zatímco ve dvaceti jsme mohli sníst téměř cokoliv a na naší postavě to nebylo vidět, s přibývajícím věkem se zpomalování metabolismu stává běžným jevem. Přestože je metabolismus ovlivněn věkem, genetickou predispozicí a životním stylem, lze ho hravě znovu nastartovat. Jak na to?

Zdravá strava jako základ

Základem pro správný metabolismus je vyvážená a pravidelná strava. Při zpomaleném metabolismu je klíčové zaměřit se na potraviny bohaté na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Tyto živiny podporují trávení a udržují pocit sytosti delší dobu. Skvělým zdrojem bílkovin jsou libové maso, ryby, vejce, luštěniny a mléčné výrobky. Zdravé tuky, které metabolismus podporují, se nacházejí například v avokádu, ořeších a semínkách.

Pijte dostatek vody

Hydratace hraje klíčovou roli ve všech tělesných funkcích včetně metabolismu. Voda je nezbytná pro proces trávení a přeměnu jídla na energii. Pití studené vody může dokonce zvýšit množství spálených kalorií, protože tělo musí vynaložit energii na její ohřátí na tělesnou teplotu. Dospělým se doporučuje vypít minimálně 2–3 litry vody denně.

Pohyb a cvičení

Fyzická aktivita je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak podpořit metabolismus. Zvláště účinné jsou intervalové tréninky a posilování, které nejen že spalují kalorie během cvičení, ale také zvyšují bazální metabolismus, takže tělo spaluje kalorie i v klidovém stavu. Silový trénink navíc pomáhá budovat svalovou hmotu, která je metabolicky aktivnější než tuková tkáň.

Důležitost spánku

Kvalitní a dostatečný spánek je nezbytný pro regeneraci těla a podporu metabolismu. Nedostatek spánku může vést k narušení hormonální rovnováhy, což zpomaluje metabolismus a zvyšuje chuť k jídlu. Lidé, kteří spí méně než 7 hodin denně, mají větší pravděpodobnost přibírání na váze. Proto se snažte dodržovat pravidelný spánkový režim a dopřejte si alespoň 7–8 hodin kvalitního odpočinku.

Strava bohatá na koření

Koření jako zázvor, kurkuma, chilli nebo skořice má přirozené termogenní účinky, což znamená, že zvyšuje tělesnou teplotu a podporuje spalování kalorií. Zázvor a kurkuma jsou navíc známé svými protizánětlivými účinky, které pomáhají při regeneraci svalů a udržování zdravého metabolismu.

Pravidelná konzumace jídel

Metabolismus může zpomalit, pokud si dáváte příliš dlouhé pauzy mezi jídly. Snažte se jíst pravidelně každé 3–4 hodiny, abyste udrželi metabolismus aktivní. Malá, vyvážená jídla během dne zabrání přejídání a podpoří trávicí procesy.

Zpomalující metabolismus po čtyřicítce nemusí znamenat, že se budete cítit bez energie nebo začnete přibírat na váze. Stačí pár změn ve stravování, pitném režimu, cvičení a spánkovém režimu a váš metabolismus bude opět pracovat efektivně. Klíčem je pravidelnost, vyváženost a zdravý životní styl.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9374375/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7994661/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat